Ύποπτη σύνδεση των απολυμαντικών με τη ΧΑΠ

images_1292017_69319be112e20986964e45976f2ae1bc.jpg

Η τακτική χρήση απολυμαντικών προϊόντων καθαρισμού, όπως η χλωρίνη, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων πνευμονικών παθήσεων, όπως ανέφεραν ερευνητές.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας διαπίστωσε ότι η χρήση τέτοιου είδους προϊόντων έστω και μόνο μία φορά την εβδομάδα θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά σχεδόν το ένα τρίτο.

Η έρευνα περιελάμβανε στοιχεία από περισσότερες από 55.000 νοσοκόμες στις ΗΠΑ και οι επιστήμονες εξέτασαν την έκθεση σε συγκεκριμένα απολυμαντικά, όπως η χλωρίνη, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το αλκοόλ και χημικές ουσίες γνωστές ως τεταρτοταγείς ενώσεις του αμμωνίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά για την απολύμανση επιφανειών.

Όλα αυτά συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), από 24% έως 32% στη μελέτη. Η ΧΑΠ είναι ένας όρος-ομπρέλα για μια σειρά από παθήσεις που επηρεάζουν τους πνεύμονες, συμπεριλαμβανομένου του εμφυσήματος, της χρόνιας βρογχίτιδας και του χρόνιου άσθματος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση σε απολυμαντικά με προβλήματα αναπνοής, όπως το άσθμα, αλλά πιστεύεται ότι η καινούρια αποτελεί το πρώτο κομμάτι της έρευνας για τον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ των απολυμαντικών και της ΧΑΠ.

Η Δρ Orianne Dumas, εκ των ερευνητών, δήλωσε: «Οι δυνητικά δυσμενείς επιπτώσεις της έκθεσης στα απολυμαντικά στη ΧΑΠ έχουν λάβει πολύ λιγότερη προσοχή, αν και δύο πρόσφατες μελέτες σε ευρωπαϊκούς πληθυσμούς έδειξαν ότι η εργασία στην καθαριότητα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ΧΑΠ. Από όσο γνωρίζουμε, είμαστε οι πρώτοι που αναφέρουν μια σύνδεση μεταξύ των απολυμαντικών και της ΧΑΠ στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τη διερεύνηση συγκεκριμένων χημικών ουσιών που μπορεί να αποτελούν τη βάση αυτής της σύνδεσης».

Η επιστήμονας παρουσίασε τα ευρήματα στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας στο Μιλάνο, όπου επισήμανε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, για να αποσαφηνιστεί ο αντίκτυπος της χρήσης απολυμαντικών στο σπίτι.

Πρόσθεσε: «Ορισμένα από αυτά τα απολυμαντικά, όπως η χλωρίνη, χρησιμοποιούνται συχνά στα νοικοκυριά και η πιθανή επίδραση της οικιακής χρήσης των απολυμαντικών στην ανάπτυξη ΧΑΠ είναι ακόμη άγνωστη. Παλαιότερες μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ του άσθματος και της έκθεσης σε προϊόντα καθαρισμού και απολυμαντικά στο σπίτι, όπως τα λευκαντικά και τα σπρέι, οπότε είναι σημαντικό να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/