Φυτικές ίνες και διατροφή

images_1992017_fytikes-ines-sth-diatrofi-mas.jpg

Επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών καταρχήν βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους και στην υιοθέτηση ιδανικών κιλών.

Αυτό συμβαίνει μέσω του καλύτερου ελέγχου της όρεξης καθώς οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Η πρόσληψη φυτικών ινών επιπλεόν βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος με αποτέλεσμα τη σωστότερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και την αποβολλή περιττών συστατικών της τροφής. Υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών αποδείχτηκε πρόσφατα ότι βοηθά στη συντήρηση χαμηλών επιπέδων «κακής» LDL χοληστερίνης στο αίμα. Είναι επιστημονικό δεδομένο ότι η ικανοποιητική πρόσληψη σε φυτικές ίνες βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος με αποτέλεσμα να αποφεύγονται μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης του αίματος μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Η συνιστώμενη πρόσληψη για ενήλικες πάνω από 50 ετών είναι τουλάχιστον 30 γρ. σε φυτικές ίνες ημερησίως για άνδρες και τουλάχιστον 21 γρ. για γυναίκες. Για ενήλικες κάτω των 50 ετών, η πρόσληψη ημέρας πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 38 γρ. για άνδρες και τουλάχιστον 25 γρ. για γυναίκες.

Η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών είναι μια σχετικά απλή υπόθεση στην καθημερινή διατροφή μας, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία και την ευεξία θα πρέπει η αύξηση αυτή να συνοδευτεί και από αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης νερού σε τουλάχιστον 2 λίτρα.

Κάποιοι έξυπνοι τρόποι για να αυξήσετε την καθημερινή κατανάλωση σε φυτικές ίνες ακολουθούν παρακάτω.

    Δημητριακά βρώμης ή ολικής αλέσεως, αντί για επεξεργασμένα δημητριακά με πρόσθετη ζάχαρη
    Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα) αντί για γλυκίσματα
    Ψωμί σικάλεως ή ολικής αλέσεως αντι για λευκό
    Καστανό ρύζι αντί για λευκό επεξεργασμένο ρύζι
    Φρέσκα φρούτα αντί για χυμούς φρούτων
    Ξηροί καρποί αντί για πατατάκια και άλλα αλμυρά σνακ
    Φρούτα με τη φλούδα, αντι για καθαρισμένα φρούτα
    Πράσινες ωμές σαλάτες στη θέση άλλων βραστών ή ψητών λαχανικών

Πηγή :  http://dietstories.gr/