Και όμως, παχαίνουμε και με τη… μυρωδιά

images_1472017_Chicken-barbeque-pleasant-food-smell.jpg

Η όσφρηση της μυρωδιάς του φαγητού, προτού το καταναλώσουμε έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους σε νέες έρευνες.

Σε μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια, Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά των τροφίμων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πώς το σώμα επεξεργάζεται τις θερμίδες που λαμβάνει από αυτό. Για να φτάσουν στα ευρήματά τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, χρησιμοποίησαν γονιδιακή θεραπεία για να μπλοκάρουν την αίσθηση της όσφρησης σε μια ομάδα παχύσαρκων ποντικών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν μπορούσαν να μυρίσουν, έχασαν βάρος, σε σύγκριση με εκείνα που μπορούσαν. Ωστόσο, η ομάδα έκπληκτη διαπίστωσε ότι τα πιο αδύνατα ποντίκια που δεν μπορούσαν να μυρίσουν, έτρωγαν την ίδια ακριβώς ποσότητα τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας, με τα ποντίκια που μπορούσαν. Επιπλέον, τα ποντίκια που μπορούσαν να μυρίσουν, διπλασίασαν το βάρος τους. Ποντίκια με ενισχυμένη αίσθηση οσμής, είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση βάρους.

Η διαδικασία όσφρησης των τροφίμων θα μπορούσε να οδηγεί το σώμα στο το αποθηκεύει τις θερμίδες του, αντί να τις κάψει, όπως πιστεύει η ερευνητική ομάδα.

«Αυτή η εργασία είναι μια από τις πρώτες μελέτες που δείχνουν πραγματικά ότι αν χειριστούμε τις οσφρητικές εισροές, μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την ενεργειακή ισορροπία και το πώς ο εγκέφαλος ρυθμίζει το ενεργειακό ισοζύγιο», δήλωσε η Céline Riera, του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες .

Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism ελπίζουν ότι τα συμπεράσματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν εκείνους που αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ανορεξίας, λόγω ηλικίας ή τραυματισμού. Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν εκείνους που αγωνίζονται να χάσουν βάρος.

«Τα αισθητήρια συστήματα παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό. Η απόκτηση βάρους δεν είναι καθαρά μια μέτρηση των θερμίδων που λαμβάνονται. Σχετίζεται επίσης με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο οργανισμός τις θερμίδες αυτές», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Andrew Dillin. «Εάν σιγουρευτούμε ότι το ίδιο συμβαίνει και στον άνθρωπο, ίσως μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο που δεν παρεμβάλλεται στην όσφρηση, αλλά μπλοκάρει αυτό το μεταβολικό κύκλωμα. Αυτό θα ήταν εκπληκτικό».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/