Τα οφέλη του φραγκόσυκου

images_1472017_600px-Opuntia_ficus-indica_fruit9.jpg

Από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα είναι τα φραγκόσυκα, καθώς η αλήθεια είναι ότι δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή του Έλληνα καταναλωτή, όταν αγοράζει φρούτα το καλοκαίρι.

Συνήθως προτιμάμε τα φρούτα με ωραίο χρώμα ή άρωμα, που τρώγονται με το χέρι. Τα φραγκόσυκα με τα μεγάλα και σκληρά αγκάθια δεν σε προδιαθέτουν να τα πιάσεις, να τα μυρίσεις και να τα γευτείς.

Η καταγωγή τους είναι από την Κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα από το Μεξικό και ανήκουν στην οικογένεια των κακτοειδών. Στην Ευρώπη ήρθαν από τους Ισπανούς και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως στην Νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες και αυτό διότι ευδοκιμούν σε πετρώδεις περιοχές, με ζεστό και ξηρό κλίμα.

Στην αγορά συνήθως πωλούνται αφού τους έχουν αφερεθεί τα περισσότερα αγκάθια.Η συγκομιδή και το καθάρισμά τους απαιτούν χρόνο, αλλά η γεύση και τα διατροφικά τους οφέλη είναι μοναδικά. Διαθέτουν πολλά θρεπτικά συστατικά και έχουν σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες με πολλά οφέλη για την υγεία.

Διαβήτης
Η κατανάλωση τους λόγω της πηκτίνης που περιέχουν μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την απορρόφηση του σακχάρου στο στομάχι. Το κιτρικό και μηλικό οξύ βοηθούν επίσης στην καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων και αυξάνουν τη σωματική αντοχή.

Χοληστερίνη
Έρευνες δείχνουν ότι το φραγκόσυκο βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, αλλά και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένα ποσοστά.

Μέθη
Η κατανάλωση τους πριν από το αλκοόλ, μπορεί να μειώσει αρκετά κάποια συμπτώματα, όπως τη ναυτία ή την ξηροστομία και λιγότερο τον πονοκέφαλο και τη ζαλάδα.

Αντιοξειδωτική δράση
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φλαβονοειδή, έρευνες δείχνουν ότι δρουν προστατευτικά στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Ανοσοποιητικό σύστημα
Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και A, αλλά και σε μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και ασβέστιο.

Παχυσαρκία
Η κατανάλωση τους δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πείνα. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν συμβάλλουν ιδιαίτερα κατά της παχυσαρκίας.

Πάντως, σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης μπορεί να εμφανιστούν κάποιες παρενέργειες, όπως διάρροια ή γενικά άλλες γαστρεντερικές διαταραχές, οπότε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου  ή γυναίκες στην εκγυμοσύνη θα ήταν προτιμότερο να τα αποφεύγουν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/