Η βουλιμία μπλοκάρει την αυτοκριτική

images_2572017_voulimia-provlimata-diatrofis-milo-ke-gyneka.jpg

Ο εγκέφαλος των γυναικών με βουλιμία αντιδρά διαφορετικά στα τρόφιμα υπό την επίδραση του άγχους από ό,τι ο εγκέφαλος των άλλων γυναικών, όπως ανακάλυψαν ψυχολόγοι.

Σε μια μικρή μελέτη, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν σε γυναίκες με βουλιμία μειωμένη ροή αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε αυτοκριτική σκέψη. Αυτό το εύρημα υποστηρίζει την ιδέα ότι χρησιμοποιούν τα τρόφιμα, για να αποφύγουν την εδραίωση αρνητικών σκέψεων για τον εαυτό τους.

Η βουλιμία συνήθως οδηγεί σε γρήγορη και μεγάλη κατανάλωση φαγητού και στη συνέχεια στην αποβολή του, μέσω πρόκλησης εμέτου. Πρόκειται για μια διατροφική διαταραχή και μια κατάσταση ψυχικής υγείας που σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν μια αφύσικη στάση απέναντι στην τροφή και την εικόνα του σώματός του.

Οι ψυχολόγοι υποθέτουν από καιρό η μεγάλη κατανάλωση τροφής προκαλείται από το άγχος και δίνει στις γυναίκες με βουλιμία ένα τρόπο να εστιάζουν στα τρόφιμα, αντί να είναι επικριτικές με τον εαυτό τους. Αυτή όμως είναι η πρώτη μελέτη στην οποία εξετάζεται τι συμβαίνει στο μυαλό τους.

Γράφοντας στο Journal of Abnormal Psychology, οι ερευνητές με έδρα την Ουάσιγκτον, ανέφεραν ότι εξέτασαν με μαγνητική τομογραφία τους εγκεφάλους 20 γυναικών – 10 με βουλιμία και 10 χωρίς – ενώ πραγματοποιούσαν εξετάσεις.

Σε όλες τις γυναίκες δόθηκε το ίδιο γεύμα, προτού τους δείξουν μια σειρά από ουδέτερες εικόνες, ακολουθούμενες από εικόνες με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα ή λιπαρά, όπως το παγωτό, η πίτσα και τα μπράουνις. Για να τους προκληθεί άγχος, οι συμμετέχουσες έπρεπε να λύσουν ένα αδύνατο μαθηματικό πρόβλημα – στη συνέχεια τους έδειξαν διαφορετικές φωτογραφίες φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν το άγχος και το επίπεδο της λιγούρας τους.

Παρόλο που όλες δήλωσαν ότι τα επίπεδα άγχους είχαν αυξηθεί σε παρόμοια επίπεδα, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Στις γυναίκες με βουλιμία, η ροή του αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται προσφηνοειδές λόβιο μειώθηκε, όταν έβλεπαν τις φωτογραφίες των τροφίμων – αλλά στις γυναίκες χωρίς βουλιμία αυξήθηκε. Τα αποτελέσματα ήταν ίδια και σε δεύτερη έρευνα, σε 17 γυναίκες με βουλιμία.

Η Sarah Fischer, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Mason, δήλωσε: «Θα περίμενε κανείς να αυξηθεί η ροή του αίματος σε αυτή την περιοχή όταν κάποιος ασχολείται με την προβληματισμό για τον εαυτό του ή την αυτοκριτική».

Οι ερευνητές λένε ότι η μειωμένη ροή αίματος είναι ένα σημάδι ότι η σκέψη για τα τρόφιμα εμποδίζει τις σκέψεις για τις δικές τους ελλείψεις, στις γυναίκες με βουλιμία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/