Μειώθηκαν στο μισό οι θάνατοι από AIDS

images_2572017_AIDS.jpg

Οι θάνατοι που συνδέονται με τα AIDS μειώθηκαν κατά το ήμισυ μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η ασθένεια, η οποία προκαλείται από τον ιό HIV, ήταν μια από τις 10 πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Μια έκθεση όμως του κοινού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το HIV / AIDS (UNAids) έδειξε ότι οι θάνατοι είχαν πέσει από τα 1,9 εκατομμύρια το 2005 σε ένα εκατομμύριο πέρυσι. Η έκθεση σημειώνει ότι η «κατάσταση έχει ανατραπεί», με περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους που είναι φορείς του HIV να παίρνουν φάρμακα για πρώτη φορά.

Η λοίμωξη από τον ιό HIV δεν μπορεί να θεραπευτεί – μπορεί όμως να περιοριστεί με ημερήσιες δόσεις αντιρετροϊκής θεραπείας. Ανεξέλεγκτη, καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας AIDS. Σε εκείνο το στάδιο οι άνθρωποι τείνουν να πεθαίνουν από άλλες λοιμώξεις, όπως η φυματίωση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV και το 53% αυτών παίρνει τη θεραπεία, η οποία προσφέρει σχεδόν το φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.

Ο Michel Sidibe, εκτελεστικός διευθυντής της UNAids, δήλωσε: «Επιτύχαμε τον στόχο του 2015, ο οποίος ήταν να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία 15 εκατομμύρια άτομα και είμαστε σε καλό δρόμο για να διπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό στα 30 εκατομμύρια και να επιτύχουμε τον στόχο για το 2020. Θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε την προσπάθεια για να προσεγγίσουμε όσους έχουν ανάγκη και να τιμήσουμε τη δέσμευσή μας να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».

Η UNAids δήλωσε ότι η ανατολική και η νότια Αφρική «άνοιξαν τον δρόμο» και είχαν μειώσει τις νέες μολύνσεις από τον ιό HIV κατά σχεδόν ένα τρίτο από το 2010. Το προσδόκιμο ζωής των φορέων έχει αυξηθεί κατά 10 χρόνια, την τελευταία δεκαετία.

Ο οργανισμός έχει θέσει μια σειρά από στόχους που είναι γνωστοί ως 90-90-90, δηλαδή να διαγνωσθεί το 90% των ατόμων με HIV, το 90% αυτών να λαμβάνει θεραπεία και στο 90% αυτών να περιοριστεί η εξάπλωση της μόλυνσης – όλα αυτά μέχρι το 2020. Το 2016 τα ποσοστά ήταν 70%, 77% και 82%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η υπηρεσία προειδοποίησε ότι η ανεπαρκής αντιμετώπιση στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας σε αυτές τις περιοχές.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/