Επικίνδυνη η νυχτερινή βάρδια για την καρδιά

images_2872017_2_workingnights-ts600.jpg

Το να δουλεύετε περιστασιακά νυχτερινή βάρδια για μια παρατεταμένη περίοδο θα μπορούσε τελικά να σας σκοτώσει, σύμφωνα με μια σημαντική νέα μελέτη.

Ερευνητές στις ΗΠΑ εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περίπου 189.000 γυναικών από μια περίοδο 24 ετών και διαπίστωσαν μια σημαντική σχέση μεταξύ της εκ περιτροπής εργασίες σε βάρδιες, κατά την οποία οι εργαζόμενοι εναλλάσσουν το ωράριό τους μεταξύ ημέρας και νύχτας και της στεφανιαίας νόσου. Οι επιστήμονες συνέστησαν να συνεχιστούν οι έρευνες προκειμένου να εξετασθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να τροποποιηθούν τα ωράρια ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι.

Στο παρελθόν οι ερευνητές έχουν καταγράψει τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από την εργασία σε βραδινή βάρδια, αλλά το μέγεθος της μελέτης αυτής υπογραμμίζει την έκταση του προβλήματος.

Η δρ Celine Vetter, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), δήλωσε: «Υπάρχει μια σειρά από γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, και ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος. Όλοι αυτοί είναι κρίσιμοι παράγοντες όταν σκεφτόμαστε πώς να αποτρέψουμε τη στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, ακόμη και μετά τον έλεγχο αυτών των παραγόντων κινδύνου, εξακολουθούμε να παρατηρούμε αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε σχέση με την εκ περιτροπής εργασία σε βάρδιες».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εργάστηκαν τρεις ή περισσότερες φορές το μήνα σε νυχτερινή βάρδια για μια δεκαετία, είχαν 15 έως 18% εκατό περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια σε σχέση με όσους δεν έκαναν κυλιόμενες βάρδιες. Διευκρίνισαν ότι τα ευρήματά τους αφορούσαν μόνο τις γυναίκες και ότι η περιστασιακή εργασία σε βάρδιες μπορεί να επηρεάσουν τους άνδρες με διαφορετικό τρόπο.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός είναι ένα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου και η αλλαγή των βαρδιών ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου», είπε ο Δρ Vetter, επιδημιολόγος στο νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστόνης. «Τα αποτελέσματά μας συμφωνούν με άλλες μελέτες, όμως, είναι πιθανό ότι οι διάφορες βάρδιες θα μπορούσαν να σημαίνουν διαφορετικό επίπεδο κινδύνου – και έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τα ακριβή χρονοδιαγράμματα, καθώς και τις ακριβείς ώρες έναρξη και λήξης της εργασίας».

Οι αλλαγές στο ωράριο εργασίας μπορεί να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, το οποίο λειτουργεί σε κύκλο περίπου 24 ωρών.

«Ο αποσυντονισμός του κιρκάδιου ρυθμού μπορεί να είναι ένας βασικός μηχανισμός που συνδέει την εργασία σε βάρδιες με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων», καταλήγουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση JAMA.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/