Πιείτε μια μπίρα στην υγειά της καρδιάς σας

images_2872017_2_Bier-zapfen-im-Bierkulturhaus.jpg

Γνωρίζαμε ότι ένα ποτήρι κρασί που και που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς μας, όμως φαίνεται ότι δεν είναι το μόνο «καλό» αλκοολούχο ποτό:

Μια μπίρα (ή και δύο) την ημέρα θα μπορούσαν να προστατεύσουν από καρδιακές προσβολές, αναφέρουν τώρα οι επιστήμονες.

Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου 1,4 ποτήρια μπίρα την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά περίπου 25%.

Μια μετα-ανάλυση 150 προηγούμενων μελετών που διεξήχθη από το Μεσογειακό Νευρολογικό Ινστιτούτο Νευρολογικών της Μεσογείου στο Pozzilli της Ιταλίας, υποστηρίζει ότι πίνοντας μέχρι και δύο μικρά κουτάκια μπίρας (των 330ml) την ημέρα είναι απίθανο να βλάψουμε την υγεία μας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι περισσότερες ενήλικες γυναίκες θα μπορούσαν να πίνουν ένα μικρό κουτάκι μπίρα την ημέρα και οι περισσότεροι ενήλικοι άνδρες δύο, χωρίς να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να εμφανίσουν μορφές καρκίνου, άνοια ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, διαπίστωσε επίσης ότι η μπίρα προσφέρει προστασία από καρδιακές παθήσεις, παρόμοια με το κρασί και μεγαλύτερη από ό, τι άλλα αλκοολούχα ποτά.

Οι επιδημιολόγοι έχουν αποφανθεί ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης με αποτέλεσμα την μείωση του κινδύνου από καρδιακές παθήσεις.

«Εάν δεν βρίσκεται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ ή κινδυνεύει από εξάρτηση από το αλκοόλ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποθαρρύνουμε έναν υγιή ενήλικα που είναι ήδη τακτικός καταναλωτής μπύρας από το να συνεχίσει», γράφουν οι ερευνητές στα συμπεράσματά τους.

Ωστόσο, η Δρ Annie Britton, λέκτορας επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Πρέπει να ερμηνεύσουμε αυτή τη μελέτη με προσοχή. Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι οι επιδημιολογικές μελέτες στις οποίες βασίζεται αυτή η έρευνα είναι εσφαλμένες. Συγκρίνοντας την υγεία των μετριοπαθών καταναλωτών αλκοόλ με εκείνη όσων δεν πίνουν καθόλου -ιδιαίτερα, όταν πρώην καταναλωτές περιλαμβάνονται στη δεύτερη ομάδα- μπορεί να δούμε και άλλες διαφορές μεταξύ τους. Η προστασία από τις καρδιακές παθήσεις που αποδίδεται στο αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της μπίρας, μπορεί να έχει υπερεκτιμηθεί».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/