Απόσυρση νομοσχεδίου ζητά ο ΙΣΑ

images_2572017_chen_600.jpg

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να αποσυρθεί το Σχέδιο Νόμου, για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς να προηγηθεί διάλογος, με τους επιστημονικούς φορείς και τους Συλλόγους των Ασθενών.

Πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα που έχει σοβαρές αδυναμίες καθώς δεν διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα θεσμοθετείται η αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια υγεία. Ο ΙΣΑ θεωρεί απαράδεκτο ότι επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες. Την ώρα που στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου τηρείται ευλαβικά η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, στη χώρα μας θεσμοθετείται η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη γιατρούς.

Πρόκειται για μια δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας οδηγείται στη μετανάστευση και στελεχώνει τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών ενώ η υγεία των Ελλήνων ασθενών παραδίδεται σε μη ιατρούς.

Τονίζουμε ότι το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα πρέπει να διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας.

Η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού είναι σε θετική κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθεί τον ιατρικό φάκελο του ασθενή. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή gatekeeping που θέτει εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη. Ζητούμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για όσους ιατρούς το επιθυμούν και τη διασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών αντίστοιχων της προσφοράς τους.

Επίσης σε θετική κατεύθυνση είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω των Ιατρικών Συλλόγων που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του ΙΣΑ που δικαιώθηκε μετά από αγώνες πολλών ετών. Ωστόσο η εξαίρεση των οικογενειακών ιατρών από τη Συλλογική Σύμβαση εγείρει εύλογα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα που εξυπηρετεί. Ζητούμε να επεκταθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις, για τους οικογενειακούς ιατρούς καθώς και για όλο το φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ανέφερε τα εξής:
«Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα δημιουργείται ένα συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χαμηλού κόστους, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία καθώς βάζει τις βάσεις για την παράνομη άσκηση της ιατρικής από επαγγελματίες που δεν διαθέτουν το γνωστικό αντικείμενο. Καθώς μάλιστα δεν έχει διασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση θα καταρρεύσει όταν εξαντληθούν τα κοινοτικά κονδύλια».

Ο ΙΣΑ ζητά την απόσυρση του Σχέδιο Νόμου, για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την έναρξη δημόσιου διαλόγου, για τη θεσμοθέτηση ενός βιώσιμου συστήματος που θα διασφαλίζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας αξιοποιώντας το αξιόμαχο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/