Το Πάρκινσον ξεκινάει από το… στομάχι;

images_2462017_parkinson.jpg

Επιστήμονες στην Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους αλλάζει εντελώς όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το Πάρκινσον.

Τα τεστ που διεξήγαγαν σε ζώα, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell, υποδεικνύουν ότι η διαταραχή του εγκεφάλου μπορεί να προκαλείται από βακτήρια που ζουν στο έντερο.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου, όπως φάρμακα που εξολοθρεύουν αυτά τα βακτήρια ή προβιοτικά.

Στη νόσο του Πάρκινσον, ο εγκέφαλος καταστρέφεται προοδευτικά, προκαλώντας στους ασθενείς τρέμουλο και δυσκολίες στις κινήσεις και τη μετακίνηση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια γενετικά προγραμματισμένα για να αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον, τα οποία παρήγαγαν πολύ υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης άλφα-συνουκλεΐνη, η οποία σχετίζεται με βλάβες στον εγκέφαλο ασθενών με νόσο του Πάρκινσον. Αλλά μόνο τα ζώα με βακτήρια στο στομάχι τους ανέπτυξαν συμπτώματα. Τα ποντίκια που είχαν αποστειρωθεί παρέμειναν υγιή.

Περαιτέρω δοκιμές έδειξαν ότι η μεταμόσχευση βακτηρίων από ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον σε ποντίκια οδήγησε σε περισσότερα συμπτώματα της νόσου, σε σχέση με βακτήρια που ελήφθησαν από υγιείς ανθρώπους.

Ο Δρ Timothy Sampson, ένας από τους ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας, δήλωσε: «Τα ποντίκια ήταν γενετικά ταυτόσημα, η μόνη διαφορά ήταν η παρουσία ή η απουσία μικροβίων στο έντερο. Τώρα, είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα βακτήρια του εντέρου ρυθμίζουν και είναι απαραίτητα για τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα βακτήρια απελευθερώνουν χημικές ουσίες που υπερενεργοποιούν μέρη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες. Τα βακτήρια μπορούν να διασπάσουν τις ίνες σε λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου. Θεωρείται ότι μια ανισορροπία σε αυτές τις χημικές ουσίες πυροδοτεί τα ανοσοκύτταρα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία βλαβών.

Ο Δρ Sarkis Mazmanian δήλωσε: «Ανακαλύψαμε για πρώτη φορά μια βιολογική σύνδεση μεταξύ του μικροβίωμα του εντέρου και της νόσου του Πάρκινσον. Γενικότερα, αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ότι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια μπορεί να έχει τις ρίζες της στο έντερο και όχι μόνο στον εγκέφαλο, όπως πιστεύαμε προηγουμένως. Η ανακάλυψη ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα μπορεί να εμπλέκονται στη νόσο του Πάρκινσον ανοίγει εντελώς νέες δυνατότητες για τη θεραπεία των ασθενών».

Ενώ τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από τεστ στους ανθρώπους, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα φάρμακα που λειτουργούν στο πεπτικό σύστημα ή ακόμη και τα προβιοτικά μπορεί να αποτελέσουν νέες θεραπείες για την ασθένεια, που σήμερα είναι ανίατη.

Τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερο είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία, γι ’αυτό η πλήρης εξολόθρευσή τους δεν είναι επιλογή.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/