Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα

images_2462017_Post-Bris-Care.jpg

Οι μητέρες που θηλάζουν ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, την οστεοπόρωση και την παχυσαρκία – και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματά τους θα ενθαρρύνουν περισσότερες γυναίκες να επιλέξουν τον θηλασμό από το μπιμπερό.

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα εξέτασαν δεδομένα από περισσότερες από 280.000 γυναίκες, σχεδόν όλες μητέρες.

Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων για άλλους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της σωματικής δραστηριότητας, διαπίστωσαν ότι οι μητέρες που θήλαζαν τα μωρά τους είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και 8% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σχέση με τις μητέρες που δεν θήλασαν ποτέ.

Όσο περισσότερο μια γυναίκα θηλάζει το μωρό της, τόσο περισσότερο φαίνεται να μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων: Κάθε επιπλέον έξι μήνες θηλασμού, συνδέθηκαν με ένα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 4% και με 3% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μεταξύ των μητέρων που θήλαζαν τα μωρά τους για δύο ή περισσότερα χρόνια, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν 18% χαμηλότερος και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 17% χαμηλότερος, σε σχέση με τις μητέρες που δεν θήλαζαν ποτέ.

Ο Sanne Peters, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διεξήχθη η μελέτη σε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, δήλωσε ότι τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία της μητέρας μπορούν να εξηγηθούν από αλλαγές στον μεταβολισμό μετά τη γέννηση ενός μωρού.

«Παρόλο που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τις αιτιώδεις επιπτώσεις, τα οφέλη για την υγεία της μητέρας από τον θηλασμό μπορούν να εξηγηθούν από την ταχύτερη επαναφορά του μεταβολισμού της μητέρας, μετά την εγκυμοσύνη», ανέφερε. «Η εγκυμοσύνη αλλάζει δραματικά τον μεταβολισμό της γυναίκας, καθώς το σώμα αποθηκεύει περισσότερο λίπος, για να παρέχει την ενέργεια που απαιτείται για την ανάπτυξη του μωρού και για τον θηλασμό. Ο θηλασμός θα μπορούσε να εξαλείψει το αποθηκευμένο λίπος γρηγορότερα και πιο ολοκληρωμένα».

Το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των νεογνών από λοιμώξεις και ασθένειες και συνιστάται για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής ενός μωρού.

«Τα ευρήματα πρέπει να ενθαρρύνουν τον θηλασμό. προς όφελος τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού», δήλωσε ο καθηγητής της Οξφόρδης Zhengming Chen, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/