Τα άγνωστα σημάδια της κατάθλιψης

images_162017_Premature-menopause-in-woma.jpg

Αν και τα τελευταία χρόνια η κατανόηση του κοινού για την κατάθλιψη έχει μεγαλώσει, πολύ συχνά αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια με τα οποία εκδηλώνεται, ακόμη και σε πολύ κοντινούς μας ανθρώπους που τους γνωρίζουμε καλά.

Αρκετά συχνά μάλιστα, ακόμη και όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη δεν το αντιλαμβάνονται αν δεν διαγνωστούν και καταλήγουν σε λάθος συμπεράσματα για την κατάστασή τους. Καθώς βρίσκουν τρόπους που αποκρύπτουν την κατάστασή τους για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά που τους δημιουργεί, η αναγνώριση της κατάθλιψης αποτελεί ορισμένες φορές δύσκολο γρίφο.

Θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι όσοι υποφέρουν από την κατάθλιψη είναι ανοιχτό βιβλίο μπροστά στα μάτια μας και θα πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα άγνωστα σημάδια της κατάθλιψης που μπορεί να μας διαφεύγουν. Οι άνθρωποι που πάσχουν από «κρυμμένη» κατάθλιψη μπορεί:

Δείχνουν κουρασμένοι ή παραπονιούνται συχνά ότι είναι κουρασμένοι
Η μόνιμη εξάντληση είναι ένα από τα αρκετά συχνά συμπτώματα της κατάθλιψης. Είναι μάλιστα από τα πιο μυστηριώδη για όσους δεν έχουν διαγνωσθεί: αν και κοιμούνται και τρέφονται κανονικά, δεν έχουν ενέργεια, με αποτέλεσμα να κατηγορούν διαρκώς τον εαυτό τους ότι είναι απλώς τεμπέληδες.

Να μην δείχνουν σαν να έχουν κατάθλιψη
Το στερεότυπο λέει ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη δείχνουν δυστυχισμένοι, δεν βγαίνουν από το σπίτι, δεν προσέχουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Αν και όλα αυτά έχουν βάση αληθείας, δεν σημαίνει ότι συμβαίνουν πάντα. Αρκετοί άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη καταφέρνουν να διατηρήσουν τα «προσχήματα», δηλαδή να παρουσιάζονται ευδιάθετοι, να συνεχίζουν τις καθημερινές του συνήθειες και να προσέχουν τον εαυτό τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υποφέρουν λιγότερο.

Είναι ευερέθιστοι
Αυτό που εκτιμούμε συχνά ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάποιου, δεν είναι ορισμένες φορές παρά ένα ακόμη σύμπτωμα κατάθλιψης. Οι δυσκολίες που προκαλεί η κατάθλιψη σε κάθε πλευρά της ζωής, προσωπικής και επαγγελματικής, δεν αφήνει περιθώρια για υπομονή ή κατανόηση για τους άλλους.

Δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο ενδιαφέρον των άλλων
Αν και η κυρίαρχη άποψη για την κατάθλιψη είναι ότι πρόκειται για μια σοβαρή μορφή μελαγχολίας, η αλήθεια είναι ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη συνήθως έχουν δυσκολία να αισθανθούν οτιδήποτε ή να έχουν ολοκληρωμένα συναισθήματα. Για τον λόγο αυτό δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα συναισθήματα των ανθρώπων που δείχνουν το ενδιαφέρον τους ή σε μια χειρονομία αγάπης.

Αποκτούν αφύσικες διατροφικές συνήθειες
Το να τρώει κάποιος υπερβολικά πολύ ή ελάχιστα μπορεί να είναι ένα ακόμη σημάδι ότι πάσχει από κατάθλιψη. Καθώς το φαγητό είναι το μόνο που μπορεί να προκαλέσει κάποια θετικά συναισθήματα, το άτομο με κατάθλιψη καταφεύγει σε αυτό και τρώει συστηματικά μεγάλες ποσότητες. Από την άλλη, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την όρεξη του ανθρώπου και να κάνει το φαγητό αδιάφορο ή να προκαλέσει μια ασυνείδητη προσπάθεια να ελέγξει κάτι (την πείνα του), αφού δεν μπορεί να ελέγξει την ίδια την ασθένεια.

Σταματούν δραστηριότητες που τους ενδιέφεραν
Εκτός από ψυχολογική, η κατάθλιψη προκαλεί και σωματική εξάντληση. Κάθε ενδιαφέρον για δραστηριότητες που κάποτε ήταν αγαπητές χάνεται, όπως και η ενέργεια για να ενασχόληση μαζί τους. Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος κοντινός σας άνθρωπος αδιαφορεί για πράγματα που του άρεσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει άλλος παράγοντας για αυτό (π.χ. οικονομική στενότητα, νέα ενδιαφέροντα), είναι πιθανό να πάσχει από κατάθλιψη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/