Καταπολεμήστε το στρες της ανεργίας

images_162017_1493309587910690fb6782214f94c16b08ed13554a.jpg

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης με την ανεργία να καλπάζει επί σειρά ετών γύρω στο 25% το να χάσεις τη δουλειά σου τείνει να γίνει κανόνας και όχι εξαίρεση.

Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων ένιωσαν το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους καθώς ένας από τους παράγοντες σταθερότητας και μια καθημερινή δραστηριότητα της ζωής τους εξαφανίστηκε σε μια στιγμή, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθει κάποιος πληγωμένος, ευάλωτος και θυμωμένος μετά την απόλυσή του – ειδικά στη χώρα μας, που γνωρίζει ότι η ευθύνη δεν είναι δική του, ότι δεν απολύθηκε επειδή δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Η εργασία δεν είναι μόνο ένας τρόπος να βγάζουμε χρήματα, είναι ένα πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και οι άλλοι εμάς, δίνει δομή και νόημα στην καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό και η απώλειά της, πέρα από έλλειψη εισοδήματος σημαίνει και ότι χάνουμε την επαγγελματική μας ταυτότητα, την αυτοεκτίμηση, την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, την αίσθηση ασφάλειας για το μέλλον.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν να νιώθουμε θλίψη μετά από ένα τέτοιο γεγονός, να είμαστε θυμωμένοι, φοβισμένοι και πληγωμένοι. Το πρώτο όμως που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι σχεδόν όλοι οι επιτυχημένοι επαγγελματίες αντιμετώπισαν μία ή και περισσότερες παρόμοιες δυσκολίες στη διάρκεια της καριέρας του και κατάφεραν να τις ξεπεράσουν και να αφομοιώσουν όσα έμαθαν από τις δυσάρεστες εμπειρίες. Είναι επίσης βασικό να αντιμετωπίσει κανείς τα αισθήματα που του προκαλεί το γεγονός και να αναζητήσει στήριξη στο οικογενειακό και στο φιλικό του περιβάλλον. Ορισμένες φορές και μόνο το να μοιραστείς τα αισθήματά σου είναι αρκετά ανακουφιστικό.

Αποδεχθείτε το γεγονός και σταματήστε να σκέφτεστε πόσο άδικο ήταν, πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν είχατε ακόμη τη δουλειά σας, τι μπορούσατε να είχατε κάνει για να το αποφύγετε. Μην αυτομαστιγώνεστε και μην χάνετε τον αυτοσεβασμό σας, μια απόλυση είναι κάτι που έχει συμβεί σε πάρα πολύ κόσμο και η οικονομική κρίση είναι η κυρίαρχη αιτία στην παρούσα φάση, όχι το ότι δεν είστε ικανός στη δουλειά σας. Σκεφτείτε ότι ίσως είναι μια ευκαιρία για να επανεξετάσετε το τι θέλετε να κάνετε στην επαγγελματική και προσωπική ζωή, ένα διάλλειμα που θα επιτρέψει στον εαυτό σας να σκεφτεί νέους δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει.

Το άγχος της ανεργία μπορεί να επηρεάσει εκτός από τη ψυχολογία σας και την υγεία σας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας περισσότερο από ποτέ: μην «παραιτηθείτε», είναι ευκαιρία να κάνετε πράγματα για τα οποία δεν είχατε χρόνο, π.χ. να ασκηθείτε τακτικά ή να κοιμάστε επιτέλους ένα πλήρες 8ωρο – η άσκηση και ο ύπνος έχουν άμεση σχέση με την αυτοεκτίμηση και την καλή μας διάθεση. Βάλτε ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά σας και φροντίστε να το τηρείται σαν να είναι η δουλειά σας. Προσπαθήστε να αποκτήσετε νέες δεξιότητες και προσόντα που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα στην επόμενή σας δουλειά. Μην εγκαταλείπετε για κανένα λόγο τη θετική σκέψη: όσο σημαντικό πρόβλημα και να είναι η ανεργία, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να λυθεί κυριολεκτικά από την μία μέρα στην άλλη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/