Σταθερό πρόγραμμα ύπνου για καλύτερες πνευματικές επιδόσεις

images_1462017_gvnbiuzdtuhuexhzyie5gps3doqwbuyhsni54fr5cqlvy1wb4vbft16e0w2wdfkh-.jpg

Το να πηγαίνουμε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ μπορεί να είναι δύσκολο – όταν η αγαπημένη μας σειρά είναι σε κρίσιμο σημείο, τι άλλη επιλογή έχουμε από το να μείνουμε ξύπνιοι μέχρι τις 2 το πρωί;

Την επόμενη μέρα βέβαια, πιθανότατα θα πέσουμε για ύπνο από τις 10 το βράδυ, επειδή θα είμαστε κουρασμένοι.

Αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό το μοτίβο θα μπορούσε να μας επηρεάζει με πολλούς τρόπους. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όσοι έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου είναι πιο επιτυχημένοι από εκείνους που πέφτουν για ύπνο διαφορετική ώρα κάθε βράδυ.

Εξίσου σημαντικό με το να κοιμόμαστε αρκετά, είναι να έχουμε και ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, όπως αποκάλυψαν ερευνητές από το Μπράιγκχαμ.

Η μελέτη μέτρησε τον ύπνο και τους κιρκαδικούς ρυθμούς σε 61 φοιτητές του Χάρβαρντ για 30 ημέρες, χρησιμοποιώντας ημερολόγια ύπνου, προτού συγκρίνουν αυτά τα δεδομένα με τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Διαπίστωσαν ότι οι μαθητές με το λιγότερο τακτικό μοτίβο ύπνου είχαν χαμηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας από τους άλλους.

Όχι μόνο αυτό, αλλά όσοι πήγαιναν στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ ήταν πιο πιθανό να σηκωθούν κατευθείαν το πρωί (αντί να χτυπάει το snooze στο ξυπνητήρι) και να κοιμούνται γρηγορότερα τη νύχτα (αντί να στριφογυρίζουν στο κρεβάτι). Ο λόγος για τον οποίο όσοι πάνε για ύπνο διαφορετική ώρα κάθε νύχτα δυσκολεύονται να κοιμηθούν είναι η ακανόνιστη απελευθέρωση μελατονίνης, που είναι η ορμόνη που μας κάνει να θέλουμε να κοιμηθούμε.

«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι το να κοιμόμαστε και να ξυπνούμε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, είναι εξίσου σημαντικό με τον αριθμό των ωρών που κοιμόμαστε», δήλωσε ο Δρ. Andrew JK Phillips, επικεφαλής συγγραφέας και βιοφυσικός στο Τμήμα Διαταραχών Ύπνου και Κιρκάδιων Ρυθμών, στο Μπράιγκχαμ.

«Η κανονικότητα του ύπνου είναι ένας δυνητικά σημαντικός και τροποποιήσιμος παράγοντας, ανεξάρτητος από τη διάρκειά του», δήλωσε ο Δρ Phillips.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι φοιτητές κοιμούνταν για περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά το εσωτερικό τους ρολόι άλλαζε. «Βρήκαμε ότι το ρολόι του σώματος πήγαινε σχεδόν τρεις ώρες “λάθος” στους φοιτητές με ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου», δήλωσε ο Δρ Charles A. Czeisler, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας Sleep.

«Για τους μαθητές με ακανόνιστο πρόγραμμα, τα μαθήματα που είχαν προγραμματιστεί για τις 9 π.μ. ήταν σαν να συνέβαιναν στις 6 π.μ. σύμφωνα με το ρολόι του σώματός τους, μια ώρα που οι επιδόσεις είναι μειωμένες».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/