Σήμερα τιμάται ο ανώνυμος αιμοδότης

images_1462017_972c9-donate-blood.jpg

Το κεντρικό μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη είναι: «Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά».

Σήμερα τιμάται διεθνώς ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: λίγο από τον χρόνο του και 400 ml αίμα από τα πέντε λίτρα που έχει.

Τη διοργάνωση του εορτασμού έχει εφέτος το Βιετνάμ, ενώ το 2018 τη σκυτάλη της διοργάνωσης εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη θα πάρει η Ελλάδα.

Δώσε λίγο αίμα, πέντε λεπτά είναι αρκετά για να σώσεις μια ζωή αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο επιδιώκει την αυτόνομη κάλυψη των αναγκών για αίμα, μέσω εθελοντών αιμοδοτών, όπως σημειώνει ο επιστημονικός διευθυντής του Κώστας Σταμούλης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι, ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 1,5% είναι αιμοδότες.

Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, το 2016 συγκεντρώθηκαν συνολικά 538.580 μονάδες αίματος, 334.564 από εθελοντές, 211.781 από αιμοδότες «αντικατάστασης», δηλαδή συγγενείς και φίλους ασθενών που θα χειρουργηθούν και οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν αίμα, εισάγαμε από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό 25.000 μονάδες αίματος και οι υπόλοιπες μονάδες προήλθαν από την αιμοδοσία των ενόπλων δυνάμεων.

Σε ποσοστό 58% το αίμα των μονάδων που συλλέχθηκαν προερχόταν από εθελοντές αιμοδότες και το 36% από αιμοδότες «αντικατάστασης» και όπως τόνισε ο κ. Σταμούλης, παρατηρείται μια μικρή αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών σε σχέση με το 2015, όπου είχαμε 55% εθελοντές και 38% αιμοδότες «αντικατάστασης», ενώ είχαμε και μείωση των εισαγωγών, αφού το 2015 είχαμε εισαγάγει 30.000 μονάδες αίματος.

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αρμόδιος φορέας για την προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών και την εξασφάλιση επαρκών εθνικών αποθεμάτων αίματος, οργανώνει ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Η έναρξη του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας έγινε το Σάββατο 10 Ιουνίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται (13 και 14 Ιουνίου) με αιμοδοσία και δρώμενα στην πλατεία Συντάγματος, και θα κλείσουν με συναυλία κλασικής μουσικής στις 15 Ιουνίου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας σε συνεργασία με τον Δήμο Πεντέλης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/