Γιατί δεν πρέπει να απλώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι

images_2362017_laundry_basket_6345832881.jpg

H ζωή στην πόλη δημιουργεί ορισμένες φορές ορισμένα προβλήματα, ειδικά όσον αφορά τον διαθέσιμο χώρο. Οι αυλές και οι κήποι είναι προνόμιο των λίγων και τα μπαλκόνια είναι πολλές φορές πολύ στενά, ακόμη και για το άπλωμα των ρούχων ή η ατμοσφαιρικοί ρύποι κάνουν απαγορευτικό το άπλωμά τους έξω.

Έτσι, δεν είναι λίγοι όσοι από εμάς απλώνουν τα ρούχα για να στεγνώσουν μετά το πλύσιμο, μέσα στο σπίτι, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι αυτή η τακτική θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία μας από ό,τι ίσως μας περνάει από το μυαλό.

«Τα υγρά περιβάλλοντα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μούχλας που μπορεί να απελευθερώσουν παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Η μούχλα και οι σπόροι από τους μύκητες είναι συχνά αόρατα στο γυμνό μάτι», αναφέρει η Pheena Kenny, από την Ένωση Άσθματος της Ιρλανδίας.

«Κανονικά, όταν οι άνθρωποι αναπνέουν αυτούς τους παράγοντες, το ανοσοποιητικό τους σύστημα τους βοηθά να απαλλαγούν από αυτά με τον βήχα ή το φτέρνισμα. Αν δεν είστε ευαίσθητοι στη μούχλα, ίσως να μην εμφανίσετε καμία αντίδραση. Αλλά για μερικούς ανθρώπους με άσθμα που είναι ευαίσθητοι, μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός ενεργοποίησης, προκαλώντας χειρότερα συμπτώματα άσθματος».

Δεν είναι όμως μόνο οι πάσχοντες από άσθμα που διατρέχουν κίνδυνο – οι ηλικιωμένοι, τα μωρά και τα παιδιά, οι πάσχοντες από έκζεμα και εκείνοι με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει επίσης να λάβουν σοβαρά υπόψη τη συμβουλή.

Οι χειρότεροι μήνες του έτους είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, ακολουθούμενοι από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Kenny.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να απλώνουμε τα φρεσκοπλυμένα ρούχα μας στον καθαρό αέρα;

Η εύκολη λύση είναι το στεγνωτήριο ή το άπλωμά τους σε καλά αεριζόμενο εσωτερικό χώρο, μακριά από τα υπνοδωμάτια και τους χώρους που περνούμε πολλή ώρα.

Προσοχή χρειάζεται επίσης να μην βάζουμε τα ρούχα σε ντουλάπες και συρτάρια ενώ είναι ακόμη νοτισμένα.

Γενικά, φροντίζουμε να ανοίγομε τα παράθυρα όσο πιο συχνά μπορούμε για να κρατήσουμε το σπίτι όσο το δυνατόν καλύτερα αερισμένο – ειδικά το μπάνιο μετά από ντους και την κουζίνα μετά το μαγείρεμα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/