Μια αναπάντεχη επίπτωση των εμφυτευμάτων στήθους

images_2362017_ucm259884.jpg

Τα εμφυτεύματα στήθους καθιστούν πιο δύσκολες τις εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν να εντοπιστεί μια πιθανή καρδιακή προσβολή.

Ο Δρ Sok-Sithikun Bun, από το Μονακό, έκανε μια μικρή έρευνα σε 48 γυναίκες και διαπίστωσε ότι το ηλεκτροκαρδιογράφήμα, το οποία μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, ήταν συχνά αναξιόπιστο, επειδή παρεμποδιζόταν από τα εμφυτεύματα στήθους. Ο Δρ Bun παρουσίασε τα ευρήματά του σε συνέδριο καρδιολογίας που πραγματοποιείται στην Αυστρία.

Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει, επισημαίνει ο γιατρός, είναι η ύπαρξη ηλεκτροκαρδιογραφήματος πριν από την εμφύτευση, ώστε οι γιατροί να το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον ως σημείο αναφοράς, μαζί με επόμενες εξετάσεις.

«Δεν θέλουμε να φοβίσουμε τις ασθενείς, αλλά μπορεί να είναι καλή ιδέα να κάνουν ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, πριν από μια επέμβαση εμφυτευμάτων στήθους», δήλωσε ο Δρ Bun. «Το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να διατηρηθεί στον ιατρικό φάκελο της ασθενούς και να χρησιμοποιηθεί για σύγκριση, εάν χρειαστεί άλλο ηλεκτροκαρδιογράφημα στο μέλλον».

Οι γιατροί χρησιμοποιούν το ηλεκτροκαρδιογράφημα για να τους βοηθήσει να διαγνώσουν την αιτία ενός θωρακικού πόνου. Μικρά αυτοκόλλητα, τοποθετούνται στους βραχίονες, τα πόδια και το στήθος του ασθενούς και συνδέονται με ηλεκτρόδια στο μηχάνημα ηλεκτροκαρδιογραφήματος, το οποίο συλλαμβάνει και καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να εκτυπωθούν σε χαρτί.

Οι γυναίκες στην έρευνα του Δρ Bun από 30 έως κοντά στα 50 και ήταν υγιείς, χωρίς γνωστά καρδιακά προβλήματα – 28 από αυτές είχαν εμφυτεύματα, ενώ 20 όχι.

Δύο ανεξάρτητοι καρδιολόγοι, που δεν ήξεραν αν συμμετέχουσες είχαν εμφυτεύματα ή όχι, ερμήνευσαν τα αποτελέσματα των ηλεκτροκαρδιογραφημάτων. Περισσότερες από το ένα τρίτο των εξετάσεων από την ομάδα των γυναικών με εμφυτεύματα ερμηνεύτηκαν ως «μη φυσιολογικές» από τους ειδικούς, αν και οι γυναίκες αυτές φάνηκε ότι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα σε άλλες καρδιολογικές εξετάσεις.

«Πιστεύουμε ότι οι μη φυσιολογικές καταγραφές των ηλεκτροκαρδιογραφημέτων ήταν ψευδείς, εξαιτίας των εμφυτευμάτων», δήλωσε ο Δρ Bun. «Έχουμε δύο υποθέσεις: Ίσως η σύνθεση του εμφυτεύματος να λειτουργεί ως φραγμός για τα ηλεκτρικά σήματα που προέρχονται από την καρδιά. Ή, μπορεί να είναι η ελαφρώς διαφορετική θέση των ηλεκτροδίων του ηλεκτροκαρδιογραφήματος που οφείλεται στα εμφυτεύματα στήθους».

Ο κίνδυνος είναι ότι οι μετρήσεις του ηλεκτροκαρδιογραφήματος μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους γιατρούς, σε περίπτωση που προσπαθούσαν να φτάσουν σε μια γρήγορη διάγνωση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/