Ψωμί σπιτικό μαργαρίτα

images_1662017_2_psomi-spitiko-margarita-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κιλά    
    Προζύμι ή μαγιά 1 μπάλα ή 27 γρ ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά Γιώτης    
    Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού    
    Νερό χλιαρό
    Σουσάμι για πασπάλισμα    

Εκτέλεση

Σε περίπτωση που έχουμε προζύμι το βγάζουμε από το ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ για να πιάσει θερμοκρασία δωματίου. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε μαγιά νωπή ή ξερή.

Με το προζύμι : Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Βάζουμε το προζύμι στο μπολ με το αλεύρι, μαζί με το χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε νερό χλιαρό όσο χρειάζεται για να είναι η ζύμη μας σφικτή κι αφράτη. Τ ο βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο για να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνουμε και κρατάμε σε γιάλινο σκεύος μία μπάλα για να χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά που θα ζυμώσουμε. Βάζουμε την μπάλα σε ζεστό μέρος σκεπασμένη να διπλασιαστεί και την διατηρούμε στο ψυγείο (αυτή είναι η διαδικασία που διατηρούμε το προζύμι για 10-12 μέρες μέχρι να το ξαναπιάσουμε). Την υπόλοιπη ζύμη την πλάθουμε σε μπάλες, τις βάζουμε σε ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι την μία δίπλα στην άλλη αλευρωμένες σε σχήμα μαργαρίτας και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη μας, ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 50-55 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας. Μετά τα 15 πρώτα λεπτά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε από τον φούρνο, τοποθετούμε ανάποδα το ταψί σε ένα τραπεζομάντηλο και το σκεπάζουμε, ώστε σιγά σιγά να ξεφορμαριστεί μόνο του. Το ψωμί μας είναι έτοιμο φρέσκο και ζεστό.

Με την μαγιά : Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Διαλύουμε την μαγιά νωπή ή ξερή σε μπολ με 1  1/2 κούπα τσαγιού χλιαρό νερό και με 2-3 κούπες αλεύρι κι αλάτι. Ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο μπολ με το υπόλοιπο κοσκινισμένο αλεύρι κι αρχίζουμε το ζύμωμα, προσθέτοντας χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Πλάθουμε σε μπάλες την ζύμη, τις βάζουμε σε ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι την μία δίπλα στην άλλη αλευρωμένες σε σχήμα μαργαρίτας και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη μας, ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 50-55 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας. Μετά τα 15 πρώτα λεπτά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε από τον φούρνο, τοποθετούμε ανάποδα το ταψί σε ένα τραπεζομάντηλο και το σκεπάζουμε, ώστε σιγά σιγά να ξεφορμαριστεί μόνο του. Με αυτό τον τρόπο έχουμε πάντα φρέσκο και ζεστό ψωμί.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/