Καθόλου «υγιεινό» το λάδι καρύδας

images_1762017_elaio-karydas-13-apodedeigmenes-farmakeutikes-idiotites.jpg

Το λάδι καρύδας είναι τόσο ανθυγιεινό όσο και το βοδινό λίπος ή το βούτυρο, καθώς είναι γεμάτο κορεσμένα λιπαρά που μπορούν να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη, όπως λέει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Το λάδι καρύδας πωλείται συνήθως ως υγιεινό τρόφιμο και κάποιοι ισχυρίζονται ότι το λιπαρά του μπορούν να είναι καλύτερο για εμάς από άλλα κορεσμένα λίπη. Ωστόσο, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, λέει ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Οι συμβουλές γύρω από το ποια λιπαρά μπορεί να καλά για την υγεία μας είναι πολύ συγκεχυμένες. Γενικά, τα ζωικά λίπη θεωρούνται κακά, ενώ φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, θεωρούνται πιο υγιεινές επιλογές. Αυτή η θεωρία βασίζεται στην ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν: Το κορεσμένο λίπος λέγεται ότι είναι κακό για την υγεία μας, αν και δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί.

Η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, η οποία  μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με το Aμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, το 82% των λιπαρών στο λάδι καρύδας είναι κορεσμένα. Αυτό είναι μεγαλύτερο από το βούτυρο (63%), το βοδινό κρέας (50%) και το χοιρινό λίπος (39%). Και, όπως και άλλα κορεσμένα λίπη, οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει την “κακή” χοληστερόλη.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το μείγμα των λιπών στο λάδι καρύδας εξακολουθεί να αποτελεί μια υγιεινή επιλογή, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για αυτό. Υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνουν, αντικαθιστώντας μερικά από αυτά με ακόρεστα φυτικά έλαια, όπως ελαιόλαδο και ηλιέλαιο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η αντικατάσταση αυτή μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη όσο τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Ο Frank Sacks, κύριος συγγραφέας των διατροφικών συμβουλών της Ένωσης, δήλωσε: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε για ποιο λόγο η καλά διεξαχθείσα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει τον περιορισμό κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή, για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων».

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι το λίπος εξακολουθεί να αποτελεί ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και ότι δεν πρέπει να το κόψουμε πάρα πολύ. Είναι μια πηγή βασικών λιπαρών οξέων και βοηθά το σώμα να απορροφά βιταμίνες, όπως Α, D και Ε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/