Τεχνητές, λειτουργικές ωοθήκες δημιουργήθηκαν από επιστήμονες

images_2452017_mltb-600x400.jpg

Θηλυκά ποντίκια των οποίων οι ωοθήκες αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με τεχνητές, ήταν σε θέση να αποκτήσουν απογόνους φυσικά, όπως αποκάλυψαν ερευνητές, σε μια σημαντική επιστημονική επιτυχία που θα μπορούσε να οδηγήσει στο «ιερό δισκοπότηρο της βιοτεχνολογίας» για τους ανθρώπους.

Η δομή των ωοθηκών δημιουργήθηκε σε 3D εκτυπωτή χρησιμοποιώντας ένα είδος ζελατίνης για να δημιουργηθεί ένα πλέγμα που θα μπορούσε να στεγάσει τα ωοθυλάκια.

Οι ερευνητές είπαν ότι η νέα τεχνική θα μπορούσε μία μέρα να χρησιμοποιηθεί για να αποκαταστήσει τη γονιμότητα και στις γυναίκες. Πρότειναν επίσης ότι η επιτυχία τους θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον σχεδιασμό μιας σειράς τεχνητών οργάνων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις, αντί για δωρεές οργάνων, οι οποίες απαιτούν από τον ασθενή να παίρνει φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μία από τους ερευνητές, η καθηγήτρια Teresa Woodruff, του Πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ, δήλωσε: «Χρησιμοποιώντας τη βιοτεχνολογία, μπορούμε να δημιουργήσουμε δομές οργάνων που λειτουργούν και αποκαθιστούν την υγεία του ασθενούς, αυτό είναι πραγματικά το ιερό δισκοπότηρο της βιοτεχνολογίας για την αναγεννητική ιατρική».

«Το συναρπαστικό μέρος αυτής της νέας ανακάλυψης είναι ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ωοθήκες που ελπίζουμε ότι μια μέρα θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της γονιμότητας σε νέες γυναίκες που έκαναν θεραπεία κατά του καρκίνου. Ποτέ πριν δεν είχαμε έναν τρόπο να “επιστρέψουμε” αυτή τη γονιμότητα. Μπορούμε να προστατεύσουμε τη γονιμότητά τους, αλλά δεν μπορούμε να την αποκαταστήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά μια μέρα. Αυτή είναι η πραγματική υπόσχεση αυτής της τεχνολογίας».

Η καθηγήτρια προσέθεσε επίσης ότι οι τεχνητές ωοθήκες αποδείχθηκε ότι έχουν «μακροπρόθεσμη, ανθεκτική λειτουργία».

Τα ποντίκια με τις προσθετικές ωοθήκες παρήγαγαν γάλα για τα μικρά τους με τον φυσιολογικό τρόπο, ως αποτέλεσμα των φυσιολογικών ορμονικών αλλαγών στο σώμα τους. Στη δημοσίευση του περιοδικού Nature Communications τονίζεται ότι η λειτουργία των ωοθηκών είχε «πλήρως αποκατασταθεί… σε χειρουργικά στειρωμένα ποντίκια».

«Οι τεχνικές που αναπτύσσονται είναι τα απαραίτητα πρώτα βήματα για να προχωρήσει η προσπάθεια διερεύνησης μιας τέτοιας προσέγγισης και για τη δημιουργία ανθρώπινων βιοπροσθετικών ωοθηκών», πρόσθεσε η δημοσίευση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/