Ένα φυτό απαραίτητο για τις… εξετάσεις

images_2452017_βότανα-για-κυκλοφορία-αίματος-δεντρολίβανο.jpg

Είναι μια αγχωτική περίοδος του χρόνου για τους μαθητές και τους φοιτητές σε όλον τον κόσμο. Σχολικές, Πανελλαδικές ή εξαμήνου, οι καλοκαιρινές εξετάσεις δεν είναι ποτέ διασκεδαστικές – όχι ότι είναι τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου! Ξενύχτια, ημέρες ολόκληρες στη βιβλιοθήκη, διάβασμα της τελευταίας στιγμής – όλα αυτά είναι αρκετά για να ταλαιπωρήσουν και να μπερδέψουν οποιονδήποτε εγκέφαλο.

Όμως υπάρχει ένα εκπληκτικό συστατικό που βλέπει μια αύξηση στις πωλήσεις στο εξωτερικό, μετά από μια πρόσφατη μελέτη που διαπίστωσε ότι βοηθά στη βελτίωση της μνήμης: το γνωστό μας δεντρολίβανο.

Σύμφωνα με την αλυσίδα τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας Holland & Barrett, οι πωλήσεις του βοτάνου αυξήθηκαν κατά 187% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Η ζήτηση ήταν τόσο υψηλή που χρειάστηκε να παραγγείλουν επιπλέον προμήθειες. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι μετά τη δημοσίευση της έρευνας, «είδαμε μια απότομη αύξηση της ζήτησης από τους πελάτες μας. Καθώς είναι η εποχή των εξετάσεων, έχουμε αυξήσει τα αποθέματα στα καταστήματά μας, για να καλύψουμε τη ζήτηση».

Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Νορθούμπρια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στο δεντρολίβανο μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που μελετούσαν σε δωμάτιο υπό το άρωμα του δεντρολίβανου -με τη μορφή αιθέριου ελαίου- πέτυχαν 5-7% καλύτερα αποτελέσματα σε δοκιμές μνήμης.

«Η επίδραση θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι τα αρώματα επηρεάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου ή ότι δραστικές ενώσεις του δεντρολίβανου απορροφώνται ευκολότερα με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο ερευνητής Mark Moss.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η σύνδεση μεταξύ των γνωστικών λειτουργιών και του δεντρολίβανου – το φυτό έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της μνήμης εδώ και αιώνες. Η αρχή μάλιστα έγινε στην αρχαία Ελλάδα, όπου οι μαθητές φορούσαν γιρλάντες δεντρολίβανου κατά τη διάρκεια των εξετάσεών τους.

Καθώς λοιπόν οι εξετάσεις πλησιάζουν όλο και περισσότερο, ίσως χρειαστεί να βρείτε έναν άλλο τρόπο για να νοστιμέψετε το φαγητό σας – τα παιδιά χρειάζονται το δεντρολίβανο περισσότερο!

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/