Τα προσωρινά τατουάζ που στηρίζουν την ψυχική υγεία

images_1652017_Forearm-Tattoo-Ideas-and-Designs-84.jpg

Μία καλλιτέχνιδα σχεδιάζει προσωρινά τατουάζ, για να βοηθήσει τους ανθρώπους που αγωνίζονται με προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική τους υγεία και να τους σταματήσει από το να αυτοτραυματίζονται.

Η Francesca Timbers, μια βρετανοϊταλίδα απόφοιτος ψυχολογίας που ζει στο Λονδίνο, άρχισε να σχεδιάζει και να παράγει «Motivational Tattoos» (Τατουάζ Ενθάρρυνσης) το 2015 από το καθιστικό της μητέρας της.

Η πλειοψηφία των τατουάζ είναι σχεδιασμένα σαν τσιρότα και είναι διακοσμημένα ενθαρρυντικές φράσεις, όπως «Θα περάσει», «Πάρε ανάσα» και «Αγάπα τον εαυτό σου». Οι άνθρωποι που αγόρασαν τα τατουάζ έχουν τραβήξει φωτογραφίες από τα θετικά μηνύματα που κοσμούν πλέον τον καρπό, τα πόδια και άλλα μέρη του σώματός τους και τις έχουν ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι τα προσωρινά τατουάζ μπορεί να είναι μια μέθοδος για τη συζήτηση και την αλλαγή συμπεριφορών αυτοτραυματισμού και την αντιμετώπιση της αρνητικής εικόνας του σώματος. Η Timbers λέει ότι έχει χρησιμοποιήσει τέτοιες μελέτες για να διαμορφώσει το έργο και τα σχέδιά της.

«Η ιδέα πίσω από τα προσωρινά τατουάζ είναι ότι το να έχεις κάτι εμφανές στο δέρμα σου προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο να εκφράσεις τα συναισθήματα και τις συγκρούσεις σου προς τα έξω, αντί να καταφύγεις σε συμπεριφορές αυτοτραυματισμού», λέει η δημιουργός τους.

Η Timbers παρακινήθηκε να ξεκινήσουν το έργο της, αφότου η διάγνωσή της με οπτική νευρίτιδα (πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ολική τύφλωση) της δημιούργησε αυτοκτονικές τάσεις, το 2011.

«Τώρα, θεωρώ ότι ίσως η εμπειρία ήταν χρήσιμη, επειδή με οδήγησε σε αυτό το project το οποίο έγινε κάτι θετικό που μπορώ να δώσω στους άλλους», γράφει στην ιστοσελίδα του προϊόντος της. «Πρόκειται για ένα σύμβολο, έναν τρόπο σύνδεσης των ανθρώπων και ένα μέσο για την ενθάρρυνση της φροντίδας του εαυτού μας. Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε ένα κίνημα και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υποστήριξης και αναγνώρισης των τατουάζ: Όποτε οι φίλοι και η οικογένειά σας θα σας βλέπουν με αυτά τα τατουάζ, θα γνωρίζουν ότι χρειάζεστε επιπλέον φροντίδα και υποστήριξη εκείνη την ημέρα».

Η Timbers πουλάει τα τατουάζ online από το 2015 και μέχρι στιγμής έχει διαθέσει πάνω από 20.000 πακέτα σε περισσότερες από 60 διαφορετικές χώρες.

Τα προσωρινά τατουάζ διαρκούν περίπου πέντε ημέρες και αφαιρούνται εύκολα. Εκτός από τα τατουάζ, η Timbers ξεκίνησε επίσης να πωλεί ανάγλυφες καρφίτσες για τα ρούχα, με παρόμοια αισθητική και ανάλογα μηνύματα, μετά από μελέτες που έδειξαν ότι η διέγερση μέσω της αφής μπορεί να μειώσει το άγχος.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/

“”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””