Παχύς, αλλά γυμνασμένος; Όχι και υγιής, όμως

images_2252017_Extreme-Makeover-Weight-Los.jpg

Δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος υπέρβαρος και υγιής, όπως κατέληξε μια νέα σημαντική μελέτη.

Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Πόρτο της Πορτογαλίας, διαπίστωσε ότι ακόμη και οι «μεταβολικά υγιείς» παχύσαρκοι εξακολουθούν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους με κανονικό βάρος.

Η μεταβολικά υγιής παχυσαρκία –αυτό που απλά λέμε «παχύς αλλά γυμνασμένος»- χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που είναι παχύσαρκοι από κλινική άποψη, με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος, αλλά δεν έχουν τις επιπλοκές που συνήθως σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 3,5 εκατομμυρίων Βρετανών άνω των 18, από το 1995 έως το 2015. Όλοι οι Βρετανοί που μελετήθηκαν ήταν αρχικά απαλλαγμένοι από καρδιαγγειακές παθήσεις. Διαχωρίστηκαν σε ομάδες σύμφωνα με τον ΔΜΣ τους και με το αν είχαν κάποια μεταβολική ανωμαλιών (διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και υπερλιπιδαιμία): οι συμμετέχοντες δεν έπρεπε να έχουν καμία από αυτές τις ανωμαλίες, ώστε να χαρακτηριστούν μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι.

Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν κατά πόσο ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή περιφερικής αγγειακής νόσου ήταν διαφορετικός για άτομα με φυσιολογικό βάρος και για άτομα με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία.

Σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, εκείνοι που ήταν υπέρβαροι, είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, 7% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο Δρ Rishi Caleyachetty, επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Έρευνας για την Υγεία του Πανεπιστημίου Ιατρικών και Οδοντιατρικών Επιστημών στο Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη μελέτη της συσχέτισης μεταξύ μεταβολικά υγιούς παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Τα μεταβολικά υγιή άτομα με παχυσαρκία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλοαγγειακής νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας από ό, τι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Η προτεραιότητα των επαγγελματιών υγείας θα πρέπει να είναι η προώθηση και διευκόλυνση της απώλειας βάρους μεταξύ των παχύσαρκων ατόμων, ανεξάρτητα από την παρουσία ή την απουσία μεταβολικών ανωμαλιών».

Ζήτησε επίσης αλλαγή στον όρο «μεταβολικά υγιής παχυσαρκία», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι μια κατάσταση χωρίς κινδύνους για την υγεία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/