Γιατί πρέπει να διαβάζετε στο 6 μηνών μωρό σας

images_2252017_8e27f9973add824c70405089b4c286ba.jpg

Εάν δεν είστε σίγουροι ότι το έξι μηνών μωρό σας απορροφά πραγματικά αυτό που του λέτε και του διαβάζετε, μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως ναι.

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Συνάντηση Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Συλλόγων, υποστηρίζει ότι η ανάγνωση βιβλίων στο παιδί σας σε πρώιμη βρεφική ηλικία μπορεί να ενισχύσει το λεξιλόγιο και τις δεξιότητες ανάγνωσης τέσσερα χρόνια αργότερα, προτού ξεκινήσει το σχολείο.Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 250 ζευγάρια μητέρων και μωρών σε περίοδο τεσσάρων και πλέον ετών, για να διαπιστώσουν πόσο καλά τα παιδιά κατανοούσαν τις λέξεις, καθώς και τη δύναμη των δεξιοτήτων ανάγνωσης και ανάγνωσης.

Οι επιστήμονες σύγκριναν τα συμπεράσματά τους με την ποσότητα ανάγνωσης βιβλίων, δηλαδή την ποσότητα των βιβλίων που υπήρχαν στο σπίτι, τις ημέρες ανά εβδομάδα που πέρασαν μητέρες και παιδιά διαβάζοντας μαζί και την ποιότητα της κοινής ανάγνωσης βιβλίων. Η ποιότητα αξιολογήθηκε ρωτώντας τους γονείς αν έκαναν συζητήσεις με το παιδί τους για το βιβλίο, αν τα παιδιά έχουν αλληλεπιδράσει με τις εικόνες στις σελίδες του και με τα συναισθήματα των χαρακτήρων και αν οι ιστορίες ήταν κατάλληλες για την ηλικία τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έκαναν προσαρμογή για κοινωνικοοικονομικές διαφορές και διαπίστωσαν ότι η ποιότητα και η ποσότητα της ανάγνωσης στην πρώιμη παιδική ηλικία προέβλεπε το εύρος τους παιδικού λεξιλογίου μέχρι και τέσσερα χρόνια αργότερα. Η ποιότητα ανάγνωσης βιβλίων κατά την πρώιμη βρεφική ηλικία προέβλεπε ισχυρές δεξιότητες ανάγνωσης σε μεταγενέστερη ηλικία, ενώ τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα της ανάγνωσης βιβλίων κατά τη διάρκεια των παιδικών χρόνων συνδέονταν έντονα με τις δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής αργότερα, όπως το να μπορούν να γράψουν τα ονόματά τους στην ηλικία των τεσσάρων ετών.

«Αυτά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, επειδή υποδηλώνουν ότι η ανάγνωση στα μικρά παιδιά, ξεκινώντας ακόμη και από την πρώιμη βρεφική ηλικία, έχει διαρκή επίδραση στη γλώσσα, την παιδεία και τις πρώιμες δεξιότητες ανάγνωσης», δήλωσαν οι ερευνητές. «Αυτά που μαθαίνουν τα παιδιά, όταν διαβάζετε μαζί τους, ενώ είναι βρέφη, εξακολουθεί να έχει επίδραση έως και τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν πρόκειται να αρχίσουν τη στοιχειώδη σχολική μάθηση».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/