Η καλύτερη θέα για την ψυχολογία

images_2852017_2_2b8dc8bf721347e99df81a60a632a46c.jpg

Η ωραία θέα είναι ένας βασικός παράγοντας για πολλούς ανθρώπους πριν από την επιλογή σπιτιού. Ποια θέα όμως θεωρείται καλύτερη για την ψυχολογία μας; Οι επιστήμονες έχουν τώρα την απάντηση και σε αυτό.

Οι άνθρωποι που από το σπίτι τους ή το γραφείο τους βλέπουν τη θάλασσα κάθε μέρα, έχουν σημαντικά μικρότερο ψυχολογικό στρες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας η θέα της θάλασσας είναι ανώτερη και από τη θέα του «πρασίνου»: Όσοι καθημερινά έβλεπαν δάση ή πάρκα από το παράθυρο ή το μπαλκόνι του σπιτιού τους, δεν είχαν ανάλογο όφελος στην μείωση του στρες.

Και μόνο η θέα της θάλασσας επιδρά θετικά στην ψυχολογία μας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια γεωγραφίας της υγείας Άμπερ Πίρσον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Health and Place, μελέτησαν τοπογραφικά και ιατρικά στοιχεία για τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Ν.Ζηλανδίας, το Γουέλιγκτον, συσχετίζοντας τη θέα που είχε ο καθένας από τους συμμετέχοντες, με το επίπεδο του άγχους του.

Ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εισοδήματος κ.α., η θέα της θάλασσας φάνηκε να συσχετίζεται θετικά με μια πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Όσον αφορά το «πράσινο» ή το βουνό, που φαίνεται να «χάνουν» σε σχέση με τη θάλασσα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι εν μέρει μπορεί αυτό να οφείλεται στο ότι οι ίδιοι δεν έκαναν διάκριση ανάμεσα σε φυσικούς και τεχνητούς χώρους πρασίνου. Ενώ η θέα της θάλασσας είναι τελείως φυσική, του «πρασίνου» συνήθως περιλαμβάνει και ανθρώπινες κατασκευές ή δραστηριότητες (παιδικές χαρές, γήπεδα, πάρκα κ.α.).

«Ίσως αν συγκρίναμε τη θάλασσα μόνο με παρθένα δάση, να βρίσκαμε κάτι άλλο», είπε η Πίρσον, η οποία επίσης ανέφερε ότι είναι ασαφές κατά πόσο η θέα μιας λίμνης ή ενός ποταμού μειώνει εξίσου το στρες, όσο η θέα του ωκεανού ή της θάλασσας.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα μπορεί να ενδιαφέρουν όσους αρχιτέκτονες ασχολούνται με την χωροταξία των πόλεων.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/