Τα Ωμέγα-3 ίσως σώζουν από τον καρκίνου του εντέρου

images_1842017_supplement-omega-3-600x400.jpg

Οι άνθρωποι που έχουν εμφανίσει καρκίνο του εντέρου μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές τους να πεθάνουν από την ασθένεια, ακολουθώντας μια διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά ψάρια με Ωμέγα-3, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας.

Με βάση όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη, τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών μπορεί να ενισχυθούν με μια πλούσια σε λιπαρά Ωμέγα-3 διατροφή, τα οποία βρίσκονται εν αφθονία σε λιπαρά ψάρια.
Τα Ωμέγα-3 βελτιώνουν τις πιθανότητες

Έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώση Gut, ανέλυσε στοιχεία από 1.659 άτομα με καρκίνο του εντέρου, στα οποία περιλαμβανόταν και το πόσα Ωμέγα-3 λιπαρά κατανάλωναν.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην παρουσία των Ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA), τα οποία σε προηγούμενα έρευνα φάνηκε ότι μπορεί να καταστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και να περιορίσουν την παροχή αίματος προς τα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν τουλάχιστον 0,3 γραμμάρια πολυακόρεστα λιπαρά οξέα Ω-3 την ημέρα, είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του εντέρου σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 0,1 γραμμάρια πολυακόρεστα λιπαρά οξέα Ω-3 κάθε μέρα.

Οι ασθενείς που αύξησαν την πρόσληψη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων Ω-3 κατά τουλάχιστον 0,15 γραμμάρια την ημέρα αφότου διαγνώστηκαν με καρκίνο, είχαν μειωμένες πιθανότητες κατά 70% να πεθάνουν από καρκίνο του εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν άλλαξαν την πρόσληψή τους μετά τη διάγνωση.

Παράλληλα, η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την ασθένεια κατά 10%.

Παρόλα αυτά, η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων Ω-3 δεν συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου γενικά, από οποιαδήποτε άλλη αιτία δηλαδή.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Εφόσον επαναληφθούν και σε άλλες μελέτες, τα αποτελέσματα μας υποστηρίζουν την κλινική σύσταση για αύξηση της κατανάλωσης θαλασσινών που είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τους ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο του εντέρου».

Πηγές πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο γαύρος.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/