Ερευνώντας τον καρκίνο του μαστού

images_1842017_Cancer.jpg

Η έρευνα για τους υποδοχείς οιστρογόνων μπορεί να δώσει απαντήσεις γιατί μερικές φορές ο καρκίνος του μαστού δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία, σύμφωνα με δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο για την Έρευνα για τον Καρκίνο του Μαστού.

Η έρευνα έχει χαρακτηριστεί ρηξικέλευθη από τους ειδικούς και σημαντική για την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και την κατανόηση της ασθένειας.

Σε μια μελέτη, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh ανέλυσαν μη κληρονομικές μεταλλάξεις στο γονίδιο ESR1, σε 122 δείγματα καρκίνου του μαστού. Το γονίδιο παρέχει οδηγίες για τη δημιουργία υποδοχέων οιστρογόνων, οι οποίες είναι παρούσες στο 80% των υποδοχέων οιστρογόνων και μπορεί να επιτρέψουν στα οιστρογόνα να βοηθήσουν να αναπτυχθεί ο καρκίνος του μαστού.

Καρκίνος του μαστού και οιστρογόνα

Μερικά από τα δείγματα που εξετάστηκαν ήταν πρωτογενείς καρκίνοι του μαστού, ενώ άλλοι ήταν δευτερογενείς που είχαν εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, στα οστά ή στο αίμα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπήρχαν σημαντικά περισσότερες μεταλλάξεις στα δευτερογενή δείγματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πρωτογενής καρκίνος του μαστού που έχει μεταλλάξεις στο ESR1 μπορεί να αποτελεί μια πρώιμη ένδειξη ότι ο όγκος θα μπορούσε να παρουσιάσει αντίσταση σε ορισμένες θεραπείες. Εκφράζεται λοιπόν η ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να γνωρίζουμε ότι ένας ασθενής είναι «ανθεκτικός» στη θεραπεία, προτού δούμε ότι ο καρκίνος δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή.

Η Δρ Στέφι Oesterreich, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Το γονίδιο ESR1 έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία με την οποία ο καρκίνος εξαπλώνεται από το στήθος σε άλλα σημεία του σώματος. Η έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο το γονίδιο μεταλλάσσεται θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε καρκίνους που θα υποτροπιάσουν, καθώς επίσης και εκείνους που δεν θα ανταποκριθούν σε κάποια θεραπεία. Μας δείχνει πως, στο μέλλον, νέες, εξαιρετικά ευαίσθητες τεχνολογίες θα μπορούσαν να μας δώσουν μια όλο και πιο λεπτομερή εικόνα του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του καρκίνου του μαστού και του πώς ο καρκίνος ανταποκρίνεται στη θεραπεία».

Μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο Συμπόσιο ανέλυσε γενετικές αλλαγές σε περισσότερες από 120.000 γυναίκες για να εντοπίσει πέντε γενετικές αλλαγές που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του μαστού. Η μελέτη που έκαναν ερευνητές από το πανεπιστημίου του Κέμπριτζ διαπίστωσε ότι οι γενετικές αλλαγές μπορεί να αλλάξουν τον αριθμό των υποδοχέων οιστρογόνων στα κύτταρα, γεγονός που θα μπορούσε να δείξει ποιες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Η Δρ Alison Dunning, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Και οι πέντε γενετικές παραλλαγές που έχουμε βρε κοντά στο γονίδιο ESR1 επηρεάζουν τον αριθμό των υποδοχέων οιστρογόνων στα κύτταρα του μαστού. Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι αν υπάρχουν πολύ λίγοι ή πάρα πολλοί υποδοχείς οιστρογόνων, τα κύτταρα του μαστού είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε καρκινικά».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/