Ο θηλασμός δεν κάνει εξυπνότερο ένα παιδί στο μέλλον

images_842017_ca0812breastfeeding_284300.jpg

Η γνωστική ανάπτυξη ενός παιδιού είναι η ίδια σε ηλικία πέντε ετών, ανεξάρτητα από το αν είχε θηλάσει ή όχι, όπως διαπίστωσε μια νέα μελέτη.

Η συμπεριφορά, το επίπεδο του λεξιλογίου και τη γνωστική ικανότητα 7.478 παιδιών στην Ιρλανδία ελέγχθηκαν σε ηλικία τριών και πέντε ετών και αναλύθηκαν σε σχέση με το αν είχαν θηλάσει ή όχι.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, διαπίστωσε ότι ο θηλασμός συνδεόταν με βελτιωμένη επίλυση προβλημάτων και μειωμένη υπερκινητικότητα σε παιδιά ηλικίας τριών ετών, αλλά όχι σε παιδιά πέντε ετών.

Η επικεφαλής συγγραφέας Lisa-Christine Girard, από το University College του Δουβλίνου, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες που δείχνουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του θηλασμού μπορεί να έχουν επηρεαστεί από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως η εκπαίδευση και το εισόδημα της μητέρας.

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο προφίλ μητέρων στις αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες προτιμούν να θηλάζουν τα παιδιά τους» είπε η γιατρός. «Έτσι είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε αυτόν τον παράγοντα και να κατανοήσουν την άμεση σύνδεση, αν υπάρχει».

Η Girard είπε επίσης ότι οι μητέρες που είχαν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, καλύτερη οικονομική κατάσταση και οι οποίοι παρουσιάζουν λιγότερο επικίνδυνες προγεννητικές συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα, οι οποίες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του παιδιού, ήταν στατιστικά πιο πιθανό να θηλάσουν.

Αλλά όταν τα στοιχεία ήταν τυχαία, «δεν βρήκαμε στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των παιδιών που είχαν θηλάσει και εκείνων που δεν είχαν, από την άποψη της γνωστικής ικανότητας και της ανάπτυξης της γλώσσα τους», είπε η Δρ Girard.

«Ανακαλύψαμε μια άμεση επίδραση του θηλασμού στη μείωση των υπερκινητικών συμπεριφορών, όταν τα παιδιά ήταν τριών ετών. Αυτό όμως δεν φάνηκε παιδιά πέντε χρόνων, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που έχουν μεγαλύτερη επιρροή καθώς αναπτύσσονται τα παιδιά».

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το μητρικό γάλα προστατεύει τα νεογέννητα μωρά από λοιμώξεις και ασθένειες, όμως το αν ο θηλασμός κατά τους πρώτους μήνες ενός μωρού έχει επίσης και μακροπρόθεσμα οφέλη, είναι ένα θέμα συζήτησης για πολλά χρόνια.

Η Δρ Girard υπογράμμισε ότι ηθικά ζητήματα καθιστούν δύσκολη τη διεξαγωγή μελετών σε βάθος σχετικά με την επίδραση του θηλασμού στον εγκέφαλο: «Δεν μπορούμε να πούμε σε μια ομάδα μητέρων να θηλάζουν και σε μια άλλη όχι».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/