Οι μεσήλικες στρέφονται στα στεροειδή

images_842017_5283_NpAdvHover.jpg

Μια νέα επικίνδυνη τάση καταγράφεται στις χώρες της Ευρώπης, καθώς όλο και περισσότεροι μεσήλικες άνδρες στρέφονται προς τα αναβολικά στεροειδή για να φαίνονται και να αισθάνονται πιο νέοι και να ενισχύσουν τις σεξουαλικές τους επιδόσεις.

Οι άνθρωποι που εργάζονται με χρήστες έχουν εγείρει ανησυχίες για μια νέα τάση μεταξύ των ανδρών στα 40 και τα ’50 τους, που παίρνουν αναβολικά για να ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειας και να καταπολεμήσουν μερικές από τις επιπτώσεις της γήρανσης, όπως η αύξηση του βάρους και η χαμηλότερη λίμπιντο. Τα στεροειδή όμως, μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και οι θρόμβους αίματος.

«Έχουμε συναντήσει πολλούς μεσήλικες άνδρες που τα χρησιμοποιούν. Είναι σχεδόν σαν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τις γυναίκες. Τα στεροειδή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στο να χάσουμε σωματικό λίπος», δήλωσε η Julien Baker, καθηγήτρια εφαρμοσμένης φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποια είναι η μακροπρόθεσμη επίδραση ακόμη. Δεν είμαστε σίγουροι για το τι μπορούν να κάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα κάνουν σε αυτή την ηλικία, αλλά ο κάθε χρήστης τα αντιλαμβάνεται ως ασφαλή».

Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, τα επίπεδα τεστοστερόνης τους μειώνονται, με αποτέλεσμα μειωμένη σεξουαλική διάθεση, αύξηση του σωματικού βάρους και μείωση της μυϊκής μάζας. Η Baker λέει ότι οι άνδρες παίρνουν πληροφορίες από περιοδικά και το διαδίκτυο για τα φάρμακα, τα οποία μιμούνται τις επιδράσεις της τεστοστερόνης και ενισχύει την ανάπτυξη των μυών.

Ο Joseph Kean, επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιου John Moores του Λίβερπουλ, είπε ότι ο αριθμός των ανδρών άνω των 50 που τα χρησιμοποιούν έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και εξήγησε ότι χρησιμοποιούν συνήθως μικρότερες ποσότητες και λιγότερο συχνά από τους νεότερους συναδέλφους τους.

Όταν οι χρήστες αρχίζουν να μειώνουν ή να διακόπτουν τη χρήση των στεροειδών, συμπτώματα στέρησης, όπως κακή διάθεση και άγχος, μπορεί να εμφανιστούν.

Κάποιοι λένε ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα αυτών των φαρμάκων θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα των κοινωνικών αλλαγών, με τους ανθρώπους να ζουν πλέον περισσότερο και να περιμένουν περισσότερα από τη ζωή.

Αλλά ένας πρώην χρήστης, διαφωνεί ότι υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στη μέση ηλικία σήμερα από ό, τι πριν. Ξεκίνησε τη λήψη των φαρμάκων στα 41 και είπε: «Τα στεροειδή είναι ελκυστικά για κάθε μεσήλικα άνδρα που βλέπει τα νιάτα του να χάνονται και θέλει να πολεμήσει τις εγγενείς αδυναμίες της μέσης ηλικίας».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/