Ο απλός τρόπος να αντιμετωπίσετε το στρες

images_2742017_2_stressed-hair-and-skin.jpg

Πόσο συχνά λέτε σε κάποιον ότι έχετε άγχος; Εάν κάνετε σε μια απαιτητική και ανταγωνιστική δουλειά, αν μεγαλώνετε παιδιά, αν προγραμματίζετε κάποιο σημαντικό γεγονότος ή αν ζείτε σε ένα περιβάλλον με γρήγορους ρυθμούς, η διαπίστωση ότι νιώθετε αγχωμένοι θα μπορούσε να έρχεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Ωστόσο, και μόνο αρθρώνοντας την κατάστασή σας –λέγοντας δηλαδή ότι έχετε άγχος-, μπορεί να χειροτερεύετε τα πράγματα για τον εαυτό σας. Ο Seth Swirsky, ένας κλινικός ψυχοθεραπευτής, λέει ότι η ίδια η λέξη μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία, δηλαδή μια πρόβλεψη που άμεσα ή έμμεσα προκαλεί την πραγμάτωσή της.

«Απλά λέγοντας ότι είστε αγχωμένοι, μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση μιας σειράς χημικών ουσιών στο σώμα –ειδικά επινεφρίνη και κορτιζόλη- και νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που μας κάνουν να νιώθουμε, τελικά, εντελώς αγχωμένοι», δήλωσε ο Swirsky. «Η καρδιά μας χτυπά ταχύτερα, η αναπνοή μας γίνεται πιο γρήγορη, η αρτηριακή μας πίεση ανεβαίνει, δεν μπορούμε να σκεφτούμε σωστά και γεμίζουμε φόβο και άγχος».

Έτσι, για να μειώσουμε τα συναισθήματα και τις συνέπειες του στρες, ίσως χρειάζεται να τροποποιήσουμε τη γλώσσα και τη σκέψη μας.

Η Pratima Raichur, μια γιατρός της Αγιουβέρδα (ενός αρχαίου, ολιστικό θεραπευτικού συστήματος που αναπτύχθηκε στην Ινδία), είπε επί του θέματος ότι πρέπει να αφαιρέσουμε τη λέξη «άγχος» ή «στρες» από το λεξιλόγιό μας και να την αντικαταστήσουμε με πιο θετική γλώσσα – κάτι που προτείνει να κάνουμε με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας.

«Καλλιεργήστε τη συνειδητοποίηση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας, προσδιορίστε τις συνήθειές σας, βρείτε τρόπους να διώξετε την αρνητικότητα κάθε μέρα και να βρείτε την ευγνωμοσύνη για τη ζωή σας. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η πρακτική θα μεταβάλλει τις σκέψεις σας και τους τύπους των συναισθημάτων που προκαλούν αυτές οι σκέψεις».

Η ενσυνειδητότητα είναι μια πρόσφατα δημοφιλής ψυχολογική μέθοδος εστίασης της προσοχής ενός ατόμου στο παρόν κατά την οποία οι σκέψεις αφήνονται να περάσουν χωρίς να τους ασκείται κριτική.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/