Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα του ανευρύσματος

images_2742017_2_anevrisma-egkefalou-0213_F.jpg

Ένας νευρολόγος εξηγεί τα προειδοποιητικά σημάδια που παρουσιάζει το ανεύρυσμα εγκεφάλου, μετά από το θάνατο μιας γυναίκας η οποία νόμιζε ότι είχε απλώς μια σοβαρή ημικρανία.

Η Lee Broadway, 42 ετών, από τη Βόρεια Καρολίνα, πέθανε στις αρχές Απριλίου, δύο μέρες αφότου ενημέρωσε τον σύζυγό της Eric ότι έφυγε από τη δουλειά λόγω του έντονου πονοκεφάλου που αισθανόταν. Η άτυχη γυναίκα υπέφερε από ημικρανίες από μικρή, αλλά θεώρησε ότι αυτό το επεισόδιο ήταν διαφορετικό και αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο από επιπλοκές ενός ανευρύσματος εγκεφάλου.

Το ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο που προκαλείται από μια αδυναμία στο τοίχωμα του αιμοφόρου αγγείου. Εάν ένα ανεύρυσμα διαρραγεί μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, με αποτέλεσμα εγκεφαλική βλάβη.

Ο Howard A Riina, καθηγητής της νευροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι ο πόνος που σχετίζεται με ανεύρυσμα εγκεφάλου περιγράφεται από τους ασθενείς συχνά ως ο «χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής τους». Οι ειδικοί λένε επίσης ότι ο πονοκέφαλος έχει περιγραφεί σαν κεραυνός, σαν ένα ξαφνικό χτύπημα στο κεφάλι «που έχει ως αποτέλεσμα έναν έντονο πόνο, που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον που είχαν βιώσει ως τότε».

«Είναι εντονότατος και απροσδόκητος», δήλωσε ο Δρ Riina. Συνιστά πάντως να μην τρέχουμε στο νοσοκομείο κάθε φορά που έχουμε ημικρανία και ναυτία και σημείωσε ότι οι άνθρωποι που εμφανίζουν συχνά ημικρανίες -που μπορεί να είναι με αύρα- θα πρέπει να έχουν τρόπους που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, όπως φαρμακευτική αγωγή ή απλώς το να κάθονται σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο για λίγη ώρα. Ωστόσο, αν η συνηθισμένη τακτική δεν βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, ίσως να πρόκειται για ανεύρυσμα.

Άλλα συμπτώματα, πέρα από αυτόν τον έντονο και ιδιαίτερο πονοκέφαλο, είναι ο ερεθισμένο  λαιμός, ο εμετός και ο πόνος στα μάτια, όταν κοιτάζουμε στο φως.

Αν και η ρήξη ανευρύσματος είναι σχετικά σπάνια, τα ανευρύσματα του εγκεφάλου δεν είναι και τόσο, με ορισμένους ειδικούς να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να τα έχει ακόμη και ένας στους 20 ανθρώπους.

Ο Δρ Riina υποστηρίζει ότι το 5 έως 10% του αμερικανικού πληθυσμού θα μπορούσε να έχει ανεύρυσμα, χωρίς συμπτώματα. Οι ασθενείς με ανεύρυσμα μπορούν να παραπεμφθούν για περαιτέρω θεραπεία ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και την πιθανότητα να διαρραγούν.

Το τι ακριβώς προκαλεί τα ανευρύσματα είναι ασαφές, αλλά οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/