Αντηλιακά και… ψέματα

images_2742017_2_rdpmdayryp1vrsrkc1of6lxv44voxeffjbrybmb83wdc3onfqdyn7gqazyplcpdh-.jpg

Ο καλύτερος σύμμαχος του καλοκαιριού (εντάξει, μετά το μαγιό!) είναι το αντηλιακό μας: οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου μας απειλούν με έγκαυμα στην καλύτερη περίπτωση και το αντηλιακό είναι η ασπίδα προστασίας που μας προσφέρει η κοσμετολογία για να απολαύσουμε ξένοιαστα τις διακοπές και τη θάλασσα.

Κοσμετολογία και ασφάλεια

Πόσα όμως γνωρίζουμε για την προστασία που μας προσφέρουν; Και ακόμη περισσότερο, πόσα από αυτά που γνωρίζουμε είναι ακριβή;

Όσο μεγαλύτερος ο SPF, τόσο καλύτερα
O SPF (Sun Protection Factor ή παράγοντας αντηλιακής προστασίας) είναι ο δείκτης που δηλώνει το βαθμό προστασίας από την ακτινοβολία UVB του ήλιου. Ο δείκτης δείχνει το πόσο περισσότερο μπορούμε να καθίσουμε στον ήλιο με τη χρήση του αντηλιακού: αν χωρίς αντηλιακό κοκκινίζουμε σε 5 λεπτά, με ένα με SPF 10 μπορούμε να καθίσουμε 50 λεπτά (5Χ10). Αυτό όμως είναι κάπως σχετικό, γιατί κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική φυσική αντοχή στον ήλιο. Επίσης, είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιείτε σωστά και συχνά ένα αντηλιακό με χαμηλότερο SPF, παρά ένα με υψηλότερο δείκτη που ξεχνάτε να επαλείψετε τακτικά.

Το makeup με δείκτη SPF είναι αρκετό
Ένα από τα χαρακτηριστικά του makeup είναι ότι δεν απλώνεται ομοιόμορφα στο δέρμα, με αποτέλεσμα να μην παρέχει αρκετή προστασία από τον ήλιο. Επίσης, στην καλύτερη περίπτωση να προσφέρει προστασία για δύο ώρες. Προτιμήστε να βάλετε αντηλιακό και στη συνέχεια να βάλετε το αγαπημένο σας makeup, διπλασιάζοντας την προστασία σας.

Τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο
Ναι, το έχουμε ακούσει και αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο από επιστημονικές έρευνες. Αντίθετα, υπάρχουν αρκετές που μας έδειξαν ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Συνεπώς, μην το σκέφτεστε – βάλτε αντηλιακό!

Δεν χρειάζεται να βάζω αντηλιακό παντού
Αν παραλείψετε κάποιο μέρος του σώματός σας, αυξάνετε τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος. Οι δερματολόγοι λένε ότι συχνά βρίσκουν «ύποπτες» ελιές στις παλάμες και στα πέλματα, δύο σημεία που δεν τα «βλέπει» συχνά ο ήλιος, αλλά που ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ ευαίσθητα. Μην τα παραλείπετε λοιπόν.

Οι κρέμες είναι καλύτερες από τα σπρέι
Στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία διαφορά όσον αφορά την προστασία που παρέχουν. Αν όμως βρίσκεται τις κρέμες κάπως… αηδιαστικές και νιώθετε ότι κολλάνε, ίσως βάζετε λιγότερο προϊόν από ότι χρειάζεται για την προστασία σας – συνεπώς, προτιμήστε το σπρέι. Αν φυσάει πολύ, ψεκάστε πρώτα στην παλάμη σας και επαλείψτε μετά.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/