Αντηλιακά όχι-και-τόσο μακράς διάρκειας

images_2742017_2_Colon-Hydrotherapy-For-a-Sexy-Body.jpg

Κάποια «μακράς διάρκειας» αντηλιακά ίσως δεν παρέχουν την προστασία που ισχυρίζονται καθώς «φεύγουν» μέσα σε λίγες ώρες, όπως προειδοποιεί το περιοδικό Which? της βρετανικής Ένωσης Καταναλωτών.

Το περιοδικό έλεγξε τέσσερα αντηλιακά διαφορετικών εταιρειών που χαρακτηρίζονται για χρήση «μία φορά την ημέρα». Τα προϊόντα φαίνεται να χάνουν τον βαθμό προστασίας τους, περίπου κατά 74% μετά από έξι έως οκτώ ώρες. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF30 μετατρέπεται μετά από μερικές ώρες σε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF8.

Τα τέσσερα αντηλιακά που δοκιμάστηκαν από το Which? ήταν τα Soltan Once Invisible 8 Hour Sun Protection SP30, Piz Buin 1 Day Long SPF30, Riemann P20 Once A Day Sun Protection SPF30  και UltraSun Family SPF30.

Οι δοκιμές στα προϊόντα έγινε με βάση τα βρετανικά πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία τα αντηλιακά εφαρμόστηκαν στις πλάτες εθελοντών οι οποίοι στη συνέχεια πέρασε την ημέρα καθήμενοι σε μια καρέκλα στο εργαστήριο, φορώντας ένα t-shirt. Μετά από έξι έως οκτώ ώρες (ανάλογα με το πόσο χρόνο ισχυριζόταν ότι διαρκεί το προϊόν) η προστασία από τον ήλιο που παρείχαν επανεξετάστηκε.

Ο Alex Neill, Διευθυντής Πολιτικής και Εκστρατειών του Which?, είπε: «Οι δοκιμές μας δείχνουν ότι δεν ισχύει το “μια φορά την ημέρα” που ισχυρίζονται αυτά τα αντηλιακά, συνεπώς οι άνθρωποι θα πρέπει να εφαρμόζουν εκ νέου αντηλιακό τακτικά για να εξασφαλίσουν ότι έχουν προστασία από τον ήλιο».

Η Lisa Bickerstaffe, εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Δέρματος, είπε ότι οποιοσδήποτε εκτίθεται σε ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να βάζει συχνά αντηλιακό, ανεξάρτητα από ό, τι ισχυρίζονται διάφορα προϊόντα: «Κατά τη χρήση αντηλιακών τύπου “μία φορά την ημέρα”, αξίζει να θυμόμαστε ότι το κολύμπι, η εφίδρωση ή η αθλητική δραστηριότητα μπορούν να τα απομακρύνουν. Με αυτό κατά νου, το Βρετανικό Ίδρυμα Δέρματος πιστεύει ότι όλα τα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζονται εκ νέου τουλάχιστον κάθε δύο ώρες ή μετά από κολύμβηση ή άλλη αθλητική δραστηριότητα».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/