Η μείωση της χοληστερόλης …στα χέρια σας!

images_2822017_2_99510542.jpeg

Έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης; Μέχρι σήμερα οι διατροφικές οδηγίες που λαμβάνατε περιλάμβαναν τον ισορροπημένο τρόπο διατροφής και την τακτική σωματική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, η πρόσληψη κάποιων τροφίμων γνωρίζουμε ότι μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερόλης. Σε όλα τα παραπάνω που είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά, έχουμε πλέον άλλη μια εξαιρετικά σημαντική προσθήκη, την β-γλυκάνη!

Τι είναι η β-γλυκάνη;
Η β-γλυκάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα, η οποία βρίσκεται στα εξωτερικά τοιχώματα του σπόρου των δημητριακών. Η β-γλυκάνη βρίσκεται στα δημητριακά και κυρίως στη βρώμη και στο κριθάρι.
Η επιστημονική κοινότητα εδώ και αρκετό καιρό έχει επιβεβαιώσει ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης.

Πώς «δουλεύει» η β-γλυκάνη;
Η β-γλυκάνη διαλύεται εντός της πεπτικής οδού όπου σχηματίζει ένα παχύ gel. Αυτό το είδος gel είναι ικανό να δεσμεύει την περίσσεια χοληστερόλης από τη διατροφή μας και να εμποδίζει την απορρόφησή της. Το πήκτωμα αυτό και η χοληστερόλη στη συνέχεια αποβάλλονται από το σώμα.
Εκτός όμως από την αποβολή της «περιττής», τα δεδομένα έχουν δείξει ότι οι β-γλυκάνες εμποδίζουν και τη σύνθεση της χοληστερόλης μέσα στο σώμα μας μέσω της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου. Ένας τρίτος προτεινόμενος μηχανισμός στον οποίο φαίνεται ότι η β-γλυκάνη «χρωστάει» την ευεργετική της δράση έχει να κάνει με τα χολικά οξέα, τα οποία δεσμεύονται από αυτή στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η χοληστερόλη στο ορό του αίματος.

Β-γλυκάνη…ένα ισχυρό «χτύπημα» έναντι της χοληστερόλης
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η β-γλυκάνη που βρίσκεται στη βρώμη μπορεί να μειώσει τόσο τη συνολική χοληστερόλη όσο και την πιο επιβλαβή μορφή της, ή αλλιώς την «κακή» LDL χοληστερόλη. Αυτό φαίνεται να είναι ένα δοσο-εξαρτώμενο αποτέλεσμα, με άλλα λόγια όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη β-γλυκάνης μέσω της κατανάλωσης προϊόντων που περιέχεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση της ολικής και LDL χοληστερόλης.
Ως βέλτιστη πρόσληψη β-γλυκάνης υπολογίζονται τα 3 γρ ή περισσότερο ανά ημέρα, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της καθημερινής κατανάλωσης 2-4 μερίδων προϊόντων με βάση τη βρώμη π.χ. Cream Crackers με κριθάρι βρώμη και β-γλυκάνη. Σκεφτείτε… κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι έπειτα από καθημερινή κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν β γλυκάνη, για 4 εβδομάδες επήλθε μείωση στα επίπεδα της ολικής και LDL χοληστερόλης των συμμετεχόντων κατά 5%.

Βάλτε τη στην καθημερινότητά σας
Αναζητήστε τρόφιμα που περιέχουν βρώμη, κριθάρι και β γλυκάνη. Στις μέρες μας η βιομηχανία ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών και παρέχει λειτουργικά τρόφιμα με β-γλυκάνη που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Tip!
Θυμηθείτε ότι για να γίνει ένα ισχυρισμός πάνω στη συσκευασία των προϊόντων σχετικά με τη β-γλυκάνη και την μείωση της χοληστερόλης είναι υποχρεωτικό το τρόφιμο να περιέχει τουλάχιστον 1γρ. β-γλυκάνης ανά μερίδα.

Συμβουλές για την επαρκή πρόσληψη β-γλυκάνης… καθημερινά:
Εντάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο cream crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη που παρέχουν 1 γρ β-γλυκάνης εκ των 3 που χρειάζεστε καθημερινά. Βάλτε τα στα ενδιάμεσα γεύματά σας, ακόμα κι αν είστε στο γραφείο ή τη βόλτα σας καθώς είναι εύκολα στη μεταφορά τους και μπορείτε να συνδυάσετε με διάφορα τρόφιμα όπως τυρί χαμηλό σε λιπαρά, φυτική μαργαρίνη και κομμάτια φρούτων ή σπιτική μαρμελάδα κτλ.
Κάντε τη διατροφή σας πιο φυτική και Μεσογειακή. Εντάξτε τα τρόφιμα ολικής άλεσης με βάση το σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και φυσικά τα όσπρια στη σωστή συχνότητα στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο.

Μην ξεχνάτε!
Ο ισορροπημένος τρόπος ζωής είναι δικαίωμα σας. Γι’ αυτό υιοθετήστε τον με την καρδιά σας… για την καρδιά σας!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr