Νέα έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή καταπολεμάει κατάθλιψη και καρδιακή νόσο

images_2822017_2_green-black-olives-e1364268331584.jpg

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την κατάθλιψη καθώς επίσης και την καρδιακής νόσο, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, και με λίγες ποσότητες επεξεργασμένων κρεάτων, θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές, των οποίων η έκθεση δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, εξέτασαν την επίδραση τριών μεγάλων και βασικών τρόπων διατροφής ως προς τις επιδράσεις τους στην ψυχική υγεία των ανθρώπων: Την χορτοφαγική, την “Εναλλακτική Υγιεινή Διατροφή” όπως αυτή ορίστηκε επιστημονικά το 2010 και την μεσογειακή διατροφή. Η βασική διαπίστωση ήταν ότι και οι τρεις αυτές υγιείς δίαιτες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, χωρίς αισθητές διαφορές μεταξύ τους.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η υγιεινή διατροφή επηρεάζει θετικά την κατάθλιψη και γενικότερα τις ψυχικές παθήσεις, κάτι που έχουν δείξει και παλαιότερες έρευνες. Μάλιστα, δεν χρειάζεται καν να είναι κάποιος αυστηρός με την (όποια) υγιεινή διατροφή του για να αποκομίσει οφέλη για την ψυχική υγεία του γενικά και ειδικότερα για την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αλμουδένα Σάντσες-Βιγιέγκας του Πανεπιστημίου της Λας Πάλμας στα Μεγάλα Κανάρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “BMC Medicine”, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 15.000 άτομα, που δεν είχαν κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας. Μετά από μια δεκαετία, 1.550 από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Όσοι ακολουθούσαν -όχι κατ’ ανάγκη φανατικά- την Μεσογειακή διατροφή, είχαν 25% έως 30% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου «μεσογειακά».

Ο βιολογικός μηχανιασμός που εξηγεί αυτή την προστατευτική δράση, πιθανώς σχετίζεται με τις αυξημένες βιταμίνες και τα μέταλλα που παίρνει κανείς, όταν τρώει με υγιεινό τρόπο, πράγμα που ωφελεί τον εγκέφαλό του και, κατ’ επέκταση, τον ψυχισμό του.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr