Ο καλύτερος τρόπος για να εξαφανίσετε το «σωσίβιο»

images_2812017_2_10-Foods-that-Burns-Belly-Fats-Feature-Image.jpeg

Δεν είναι μόνο ένας λόγος για να αισθανόμαστε αμήχανα στην παραλία: το λίπος στην κοιλιά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας. Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα: πώς το χάνουμε;

Το λίπος στην κοιλιά είναι ένας δείκτης της συνολικής υγείας μας και υπάρχουν δύο τύποι που «θρονιάζονται» γύρω από τη μέση μας: Το ένα είναι το υποδόριο λίπος – το λίπος κάτω από το δέρμα σας, που διανέμεται σε όλο το σώμα σας και αυτό που «περισσεύει» όταν τσιμπάμε την περιοχή. Ο άλλος τύπος είναι το σπλαχνικό λίπος, το οποίο περιβάλλει όλα τα ζωτικά μας όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τα έντερα.

Το σπλαχνικό λίπος λέγεται ότι είναι πιο «μεταβολικά ενεργό» από το υποδόριο λίπος και οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, αυξάνει σημαντικά την αποθήκευση του. Έχει συνδεθεί στενά με την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη φλεγμονή και τις μεταβολικές ασθένειες, ακόμη και σε ανθρώπους που έχουν κανονικό Δείκτη Μάζας Σώματος. Όμως, αν και θεωρείται πιο επικίνδυνο για την υγεία μας, τα καλά νέα είναι ότι είναι πιο εύκολο να μειωθεί από το υποδόριο λίπος.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με κόλπα για τη μείωση του τοπικού πάχους – τακτικές που υπόσχονται να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του λίπους από την κοιλιά. Όμως λειτουργούν;

Η ομάδα από την εκπομπή του BBC «Trust Me, I’m A Doctor» αποφάσισε να κάνει τη δική της έρευνα. 35 εθελοντές έλαβαν μέρος στα τεστ που πραγματοποιήθηκαν από δύο ειδικούς στον τομέα της άσκησης και της διατροφής. Όλες οι εθελοντές είχαν περίμετρο μέσης που αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακής νόσου. Ο Fredrick Karpe, καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο Dylan Thompson από το Πανεπιστήμιο του Bath, ανέλαβαν να δοκιμάσουν από δύο τακτικές μείωσης του λίπους στην κοιλιά ο καθένας στους εθελοντές που χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες.

Ασκήσεις για να εξαφανιστεί το λίπος στην κοιλιά

Ο Thompson ανέλαβε δύο ομάδες οι οποίες θα ακολουθούσαν δύο διαφορετικούς τύπους ασκήσεων, ενώ ο Karpe θα δοκίμαζε διαφορετικές διατροφικές επεμβάσεις στις δύο ομάδες του. Η πρώτη ομάδα άσκησης φόρεσε αισθητήρες ελέγχου της δραστηριότητας και έλαβαν οδηγίες να τρώνε όπως συνήθως αλλά να κάνουν απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να γίνουν πιο ενεργοί και να αυξήσουν τον χρόνο που περπατούσαν καθημερινά. Στη δεύτερη ομάδα άσκησης δόθηκε μια παραδοσιακή λύση αντιμετώπισης του κοιλιακού λίπους – ασκήσεις κοιλιακών για 10 λεπτά κάθε μέρα, για μια περίοδο έξι εβδομάδων.

Η πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες του Karpe ακολούθησε μια δημοφιλή online συμβουλή για να αντιμετωπίσει το λίπος – τρία ποτήρια γάλα την ημέρα.  Υποτίθεται ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλλει το λίπος που καταναλώνει αντί να το αποθηκεύει. Η άλλη ομάδα δοκίμασε να μειώσει το μέγεθος των μερίδων που έτρωγε: δεν άλλαξαν διατροφικές συνήθειες ως προς το τι έτρωγαν, αλλά κάθε γεύμα τους δεν θα έπρεπε να έχει μερίδα μεγαλύτερη από το μέγεθος μιας γροθιάς.

Μετά από έξι εβδομάδες, τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: η ομάδα που αύξησε τη δραστηριότητά της δεν έχασε λίπος, αλλά οι δείκτες της υγείας των μελών της ήταν κατά πολύ βελτιωμένοι. Τα μέλη της ομάδας των κοιλιακών, δεν έχασαν βάρος και δεν είδαν βελτίωση στην υγεία τους, αλλά έχασαν κατά μέσο όρο 2 εκατοστά από την περίμετρο της μέσης τους. Αλλά ο Thompson εξήγησε ότι αυτό οφειλόταν στη βελτιωμένη αντοχή των μυών οι οποίοι απλά «κρατούσαν» το λίπος καλύτερα.

Όσοι έπιναν γάλα δεν είχαν καμία αλλαγή στο βάρος ή τους δείκτες της υγείας αλλά παρά τις επιπλέον 400 θερμίδες την ημέρα, δεν πήραν βάρος ή λίπος. Ωστόσο, τα μέλη της παραδέχθηκαν ότι συχνά πολύ «φουσκωμένοι» για να φάνε ως συνήθως. Νικητές ήταν τα μέλη της ομάδας που μείωσαν την ποσότητα που έτρωγαν: κατά μέσο όρο έχασαν 3,7 κιλά σε έξι εβδομάδες, η περιφέρεια της μέσης τους μειώθηκε κατά 5 εκατοστά, ενώ περαιτέρω εξετάσεις έδειξαν μείωση κατά μέσο όρο 10% του υποδόριου λίπους και 20% του σπλαχνικού λίπους. Επίσης, βελτιώθηκαν σημαντικά και οι δείκτες της υγείας τους.

Με λίγα λόγια; Δεν υπάρχει μυστικό για την απομάκρυνση του κοιλιακού λίπους και τη βελτίωση της υγείας – τρώτε λιγότερο και γυμνάζεστε περισσότερο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/