Ο μεγάλος μύθος για το νερό

images_2812017_2_fiji-water__1432053686_173.199.221.125.jpg

Το έχουμε ακούσει/ διαβάσει όλοι και πάρα πολλοί από εμάς το εφαρμόζουμε με θρησκευτική ευλάβεια και ψυχαναγκαστική προσήλωση: ο οργανισμός μας χρειάζεται απαραιτήτως τουλάχιστον 2 λίτρα νερό καθημερινά (ή αλλιώς 8 ποτήρια). Το νούμερο αυτό συχνά κινείται ανοδικά, με ορισμένους να ανεβάζουν την ποσότητα στα 3 λίτρα για τους άνδρες, για όσους βρίσκονται σε δίαιτα ή για όσες ενδιαφέρονται για την άριστη διατήρηση της επιδερμίδας τους. Ας το ξεκαθαρίσουμε: πρόκειται για έναν ακόμη μύθο που σχετίζεται με τα θέματα υγείας.

Πόσο νερό;

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται κάθε άνθρωπος καθημερινά είναι διαφορετική και έχει σχέση με τη δραστηριότητά του, το βάρος, τη διατροφή και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Ένας άνθρωπος με αυξημένο βάρος που εκτελεί σωματική εργασία το καλοκαίρι στην ύπαιθρο, έχει μεγαλύτερες ανάγκες από ένα πιο αδύνατο που εργάζεται σε κλιματιζόμενο γραφείο. Επίσης, αν και το νερό είναι το καλύτερο μέσο ενυδάτωσης του οργανισμού, ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας καλύπτεται μέσα από τις τροφές: τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούνται από νερό μέχρι και κατά 90%, ενώ ακόμη και στο κρέας το νερό ξεπερνάει το 30%. Παράλληλα, νερό λαμβάνουμε και από κάθε είδους ροφήματα – χυμούς, τσάι, ακόμη και καφέ ή μπίρα που με λογική κατανάλωση δεν αφυδατώνουν όπως πιστεύεται.

Ένας άλλο ισχυρισμός είναι ότι θα πρέπει να πίνουμε νερό χωρίς να διψάμε, γιατί όταν διψάσουμε θα έχουμε ήδη αφυδατωθεί. Ο ανθρώπινος οργανισμός όμως (όπως και κάθε άλλος) είναι ένας άψογα ρυθμισμένος μηχανισμός που προειδοποιεί εγκαίρως για τις όποιες ανάγκες του. Αν αφυδατωνόμασταν προτού διψάσουμε, μάλλον δεν θα είχαμε καταφέρει να επιβιώσουμε για πολύ ως είδος…

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της επιδερμίδας σε καλή κατάσταση και την απώλεια περιττού βάρους. Όμως δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού από όση νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε, σταματάει τη γήρανση του δέρματος ή εξαφανίζει τα επιπλέον κιλά – μακάρι να ήταν τόσο εύκολο. Ακόμη και ενδεικτικές έρευνες που έδειξαν κάποια σχέση (χωρίς όμως να μπορέσουν να την αποδείξουν ξεκάθαρα) μεταξύ μεγάλης κατανάλωσης νερού και βελτίωσης της εμφάνισης της επιδερμίδας, καθόρισαν την έννοια «μεγάλη» σε ποσότητα αρκετά μικρότερη από 8 ποτήρια νερού ημερησίως.

Αναμφίβολα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από μεγαλύτερες ποσότητες νερού από άλλους, όπως και κλινικές περιπτώσεις αφυδάτωσης, οι οποίες όμως έχουν σχεδόν πάντα επιπλέον συμπτώματα. Αν θέλετε να σιγουρευτείτε για το πόσο νερό χρειάζεστε καθημερινά, σταματήστε να μετράτε και αρχίστε να ακούτε τι σας λέει το σώμα σας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/