Βιολογικές Θεραπείες για την Αποκατάσταση Χόνδρινων Βλαβών: Μύθοι και Πραγματικότητες

images_3012017_bi-2.jpg

Οι βιολογικές θεραπείες αποτελούν πλέον αναμφισβήτητα ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του ορθοπεδικού για την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, οστεοαρθρίτιδας και αθλητικών κακώσεων. Πρωτοποριακές θεραπείες, όπως η Βιοκίνη, το EGFM και οι Combo Therapies (συνδυασμός βλαστοκυττάρων με ενεργά βιομόρια) παρέχονται αποκλειστικά από την κλινική Αναγεννητικής & Επανορθωτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του ΙΑΣΩ  GENERAL. Είναι όμως όλα όσα ακούγονται πραγματικότητες, ή απλά μύθοι;

Μύθος: Τα βλαστοκύτταρα του λίπους είναι καλύτερα από αυτά του μυελού για την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών

Πραγματικότητα: Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία χόνδρινων βλαβών μπορεί να προέρχονται είτε από το μυελό των οστών είτε από το λιπώδη ιστό. Τα βλαστοκύτταρα του μυελού είναι όμως προτιμώμενα για τους παρακάτω λόγους:

    Tα βλαστοκύτταρα του μυελού έχουν ήδη αρχίσει να διαφοροποιούνται σε πρόδρομα χονδροκύτταρα και έχουν επομένως μεγαλύτερη ικανότητα να επιδιορθώνουν χόνδρινες βλάβες.
    Ο μυελός των οστών περιέχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα εμπύρηνων κυττάρων από ότι το λίπος. Τα εμπύρηνα αυτά κύτταρα περιέχουν και άλλα είδη κυττάρων (όπως τα οστεοχονδροδυκτιοκύτταρα – osteochondroreticular cells), τα οποία έχουν σημαντικότατη δράση στην αποκατάσταση ορθοπεδικών βλαβών.
    Τα βλαστοκύτταρα του μυελού απομονώνονται γρήγορα μέσω μιας διαδικασίας ελάχιστου χειρισμού του βιολογικού υλικού. Αντίθετα τα βλαστοκύτταρα λίπους χρειάζονται πιο πολύπλοκο χειρισμό, ενώ η διαδικασία απομόνωσής τους είναι πιο σύνθετη και απαιτεί χρήση ειδικών ενζύμων (δηλαδή άλλων, εξωγενών παραγόντων).
    Σε γενικές γραμμές τα βλαστοκύτταρα του μυελού απομονώνονται σε περίπου 20 λεπτά, ενώ για την απομόνωση των βλαστοκυττάρων του λίπους απαιτούνται περίπου 3,5 ώρες. Επομένως τα βλαστοκύτταρα του μυελού έχουν άμεση εφαρμογή στον ασθενή (Same-Day application), χωρίς να απαιτείται αναμονή ή παρατεταμένη νοσηλεία.

Μύθος: Η διαδικασία συλλογής βλαστοκυττάρων από το μυελό και η εφαρμογή τους είναι επώδυνη

Πραγματικότητα: H συλλογή μιας μικρής ποσότητας μυελού που απαιτείται για τη θεραπεία, διαρκεί ελάχιστα και είναι ανώδυνη για τον ασθενή, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας ή μέθης. Όσον αφορά την εφαρμογή τους, σε καμία περίπτωση δεν θα την αποκαλούσαμε επώδυνη. Ο ασθενής έχει την αίσθηση σαν να έκανε μια απλή ένεση ή ένα εμβόλιο και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του.

Μύθος: Το PRP που παρασκευάζεται από το αίμα είναι ίδια θεραπεία με τα βλαστικά κύτταρα

Πραγματικότητα: Το PRP περιέχει μόνο αιμοπετάλια από το περιφερικό αίμα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θεραπεία όμοια με τα βλαστικά κύτταρα. Τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση ορθοπεδικών παθήσεων μπορούν να προέρχονται από το μυελό ή το λιπώδη ιστό. Η συγκέντρωση τους στο περιφερικό αίμα από όπου προέρχονται τα αιμοπετάλια είναι πάρα πολύ μικρή και κατά συνέπεια χωρίς κάποια χρησιμότητα.

Μύθος: Το PRP είναι ίδια θεραπεία με το Ενισχυμένο Μείγμα Αυξητικών Παραγόντων (EGFM)

Πραγματικότητα: Το EGFM είναι ένα πρωτοποριακό, μοναδικό στο είδος του σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορθοπαιδικών βλαβών. Πρόκειται για ένα αυτόλογο, Ενισχυμένο Μείγμα Αυξητικών Παραγόντων το οποίο απομονώνεται από τα αιμοπετάλια του αίματος του ασθενή. Στην ουσία πρόκειται για ένα ακυτταρικό εκχύλισμα αιμοπεταλίων του αίματος που αποτελείται μόνο από τις χρήσιμες πρωτεΐνες που υπάρχουν μέσα στα αιμοπετάλια – όλα τα άλλα κυτταρικά προϊόντα έχουν αφαιρεθεί.

Το Ενισχυμένο Μείγμα Αυξητικών Παραγόντων (EGFM) δεν είναι PRP. Για την ακρίβεια το σκεύασμα αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το απλό PRP – τουλάχιστον 20 φορές πιο ισχυρό. Τα μοναδικά του συστατικά ενισχύουν σημαντικά τη φυσική ικανότητα του οργανισμού να επιδιορθώνουν βλάβες μέσω ενός μοναδικού μηχανισμού δράσης.

Μύθος: Βιολογικές θεραπείες για την αποκατάσταση ορθοπεδικών παθήσεων εφαρμόζεται από διάφορα κέντρα και ιατρούς

Πραγματικότητα: Σε καμία περίπτωση. Η ομάδα μας (ιατρική και επιστημονική) έχει μακροχρόνια εμπειρία στη χρήση βιολογικών θεραπειών και είναι η μοναδική στην Ελλάδα που παρέχει τέτοιου είδους θεραπείες, μέσα σε νοσοκομειακό χώρο, με οργανωμένη ιατρική και επιστημονική ομάδα και με έγκριση από την επιτροπή Ηθικής & Δεοντολογίας του νοσοκομείου. Τα βιολογικά μας προϊόντα, παρασκευάζονται με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και εγκεκριμένα πρωτόκολλα, υπό την επίβλεψη μοριακού βιολόγου, ενώ το τελικό δείγμα ελέγχεται για τον τελικό αριθμό εμπύρηνων κυττάρων και το φαινότυπό τους με κυτταρομετρία ροής και πιστοποιείται για απουσία μικροβιακής λοίμωξης. Ήδη εκπαιδεύουμε μέσα από το κέντρο μας και άλλους γιατρούς στην Ελλάδα όμως, όπως και σε όλες τις άλλες τεχνικές, χρειάζεται χρόνος έτσι ώστε μια καινούργια τεχνική να υιοθετηθεί από την επιστημονική κοινότητα. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν συζητά για τέτοιου είδους θεραπείες, έτσι ώστε να κατανοήσει τι είναι αυτό που του παρέχεται στην πραγματικότητα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/