Στο αίμα των νέων το μυστικό της αντιγήρανσης;

images_3012017_14687-teens_news.jpg

Οι τακτικές ενέσεις με πλάσμα αίματος από νέους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης, σύμφωνα με όσα έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές έδωσαν σε ποντίκια με ηλικία αντίστοιχη σε 50 ανθρώπινα χρόνια μια δόση ανθρώπινου αίματος από 18χρονους, δύο φορές την εβδομάδα. Προτού λάβουν το πλάσμα αίματος, τα ποντίκια εμφάνιζαν σημάδια γήρανσης, όπως πιο αργές κινήσεις και χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ μνήμης. Όμως μετά από τρεις εβδομάδες θεραπείας, φάνηκαν ζωντανά, άρχισαν να τρέχουν πιο γρήγορα και η μνήμη τους βελτιώθηκε.

Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, η Sakura Minami είπε ότι η ομάδα της είχε δει ένα «φαινόμενο αναζωογόνησης» στους εγκεφάλους των γερασμένων ποντικών – και ότι η έρευνά τους έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην εξέλιξη μιας θεραπείας για τους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια είχαν αναπτύξει νέα εγκεφαλικά κύτταρα μετά τη μετάγγιση πλάσματος, μια εξέλιξη που πιστεύεται ότι είναι ευεργετική για τη μνήμη και τη μάθηση.

«Το πλάσμα αίματος από νέους ανθρώπους βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία» δήλωσε η Δρ Minami, η οποίος εργάζεται για το Alkahest, ένα καλιφορνέζικη εργαστήριο που εξετάζει την επίδραση που έχει το πλάσμα αίματος στη γήρανση. Προηγούμενα πειράματα είχαν δείξει ότι η έγχυση πλάσματος νεαρών ποντικών σε ηλικιωμένα ποντίκια είχε αντιγηραντική επίδραση στον εγκέφαλο, το ήπαρ, την καρδιά και άλλα όργανα. Το πλάσμα του αίματος είναι το υγρό μέρος του, χωρίς ερυθρά ή λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και άλλες κυτταρικές ουσίες.

Η Ilaria Bellantuono, καθηγήτρια Γήρανσης του Μυοσκελετικού Συστήματος στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί σειρά πειραμάτων σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια: «Όλοι οι ιστοί μας αναπληρώνονται συνεχώς με νέα κύτταρα και ο ρόλος του ίδιου του πλάσματος είναι να μεταφέρει διαφορετικά μόρια στους ιστούς του σώματος».

Σύμφωνα με μια θεωρία, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν τα κύτταρά τους αρχίζουν να εκκρίνουν ορισμένα μόρια που εμποδίζουν τη διατήρηση και την υγεία των ιστών του σώματος, εξηγεί η Bellantuono: «Πιστεύουμε ότι αυτά τα μόρια δεν μεταφέρονται στους νέους. Αυτή είναι η θεωρία, αλλά δεν έχουμε ακόμη πειραματικές αποδείξεις για να την υποστηρίξουν».

Η Δρ Bellantuono θεωρεί ότι η έρευνα είναι πολύ συναρπαστική, αλλά είπε ότι δεν πιστεύει πως το μέλλον της αντιγήρανσης θα είναι η έγχυση πλάσματος νέων σε ηλικιωμένους. Αντ’ αυτού, υποστήριξε ότι η περαιτέρω έρευνα θα επιτρέψει στους επιστήμονες να αναπτύξουν φάρμακα τα οποία θα στοχεύουν τα μόρια που προκαλούν μυϊκή εκφύλιση και γήρανση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/