Συμπληρώματα διατροφής

images_1012017_food_supplements11.jpg

Πρόκειται για παράγωγα τροφίμων-βοτάνων και βιταμινών, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, κυρίως με τη μορφή δισκίων. Αποσκοπούν στην θεραπεία ορισμένων παθολογικών διαταραχών και στην τόνωση του οργανισμού.

Παρά την ευρεία διαφήμιση, οι ισχυρισμοί πολλών από τους παραγωγούς των συμπληρωμάτων είναι ανυπόστατοι. Αρκετά από τα συμπληρώματα αυτά δεν έχουν ελεγχθεί αναφορικά με το όφελος και τις παρενέργειες, που έχουν. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει έλλειμμα χρηματοδοτών διατεθειμένων να υποστηρίξουν μακροχρόνιες, καλά οργανωμένες μελέτες διερεύνησης του θεραπευτικού αποτελέσματος των συμπληρωμάτων. Αυτό δυστυχώς, παρατηρείται και στην περίπτωση των ενδιαφερόμενων εταιρειών παρασκευής συμπληρωμάτων, οι οποίες αρνούνται επίμονα, πολλές φορές, να χρηματοδοτήσουν αντίστοιχες ανεξάρτητες έρευνες, επικαλούμενες, όχι άδικα σε ορισμένες περιπτώσεις, ασύμφορο κόστος, λόγω μικρών περιθωρίων κέρδους των προϊόντων.

Η κατάσταση περιπλέκεται διότι πολλά από τα σκευάσματα αυτά δεν υπάγονται στην νομοθεσία περί φαρμάκων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελαττωμένοι έλεγχοι τυποποίησης από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς. Η τυποποίηση αφορά, το εάν το συμπλήρωμα διατροφής περιέχει, συγκεκριμένη ποσότητα δραστικού βοτάνου ή φυτικής ουσίας και εάν είναι καθαρό προσμίξεων. Έλεγχοι ανέδειξαν την επιμόλυνση ορισμένων από τα συμπληρώματα με βαρέα μέταλλα, άχρηστες ουσίες ή και φάρμακα. Σε ορισμένα άλλα, υπήρχαν ίχνη μόνο από το αναγραφόμενο βότανο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν αγοράζετε συμπληρώματα:

 Η μακροχρόνια λήψη τους (πάνω από μήνα) δεν συνιστάται, παρά μόνο μετά από σωστή παθολογική εξέταση και σύσταση από ιατρό που διαθέτει σφαιρική γνώση και εμπειρία

 Δεν πρέπει να υπερβαίνετε την αναγραφόμενη δοσολογία

 Πρέπει να επιλέγετε συμπληρώματα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, που διατίθενται από σοβαρές εταιρείες τυποποίησης

 Προτιμάτε σκευάσματα 100% φυσικά, χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά τροφίμων

 Να προτιμάτε προϊόντα που έχουν χαρακτηριστεί ως φυσικά φάρμακα και επομένως διατίθενται σε φαρμακεία και συνταγογραφούνται. Σε αντίθετη περίπτωση, να προτιμάτε τιτλοδοτημένα προϊόντα.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/