Κοκκίνισμα χεριών

images_1012017_67a638.jpg

Πρόκειται για παθολογική κατάσταση, που εμφανίζεται κατά παροξυσμούς και χαρακτηρίζεται από ερύθημα και θερμότητα παλαμών και πελμάτων, διάρκειας λεπτών ή ωρών κατά την έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε ζεστό περιβάλλον. Το σύνδρομο ανακουφίζεται με το κρύο, καλείται ερυθροακραλγία, μπορεί να συνοδεύεται από κάψιμο ή πόνο και έχει ως αίτιο την περιφερική αγγειοδιαστολή. Αποτελεί πηγή δυσάρεστων αισθημάτων, που συχνά παρακωλύουν την ομαλή κοινωνική ζωή του πάσχοντα.

Μεταξύ των επεισοδίων τα άκρα μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικά.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

1. Καλοήθης ιδιοπαθής ερυθροακραλγία . Η νόσος είναι παροξυσμική αμφίπλευρη και προσβάλλει άντρες και γυναίκες με την ίδια συχνότητα. Οφείλεται σε αγειοκινητική ευαισθησία.

3. Δευτεροπαθές σύνδρομο. Το δευτεροπαθές σύνδρομο προκαλείται από υποκείμενα νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις με διαφορετικό παθοφυσιολογικό μηχανισμό, σε κάθε περίπτωση. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Η αύξηση του ουρικού οξέως, το άγχος, η υπέρταση, ο αυξημένος αιματοκρίτης, η πολυκυτταραιμία, νοσήματα αίματος, νευρολογικές βλάβες, ο διαβήτης, οι παρενέργειες φαρμάκων είναι ορισμένα από τα νοσήματα και τις καταστάσεις που προκαλούν δευτεροπαθές σύνδρομο.

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία σε κάθε περίπτωση.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/