Ινομυαλγία

images_912017_ινο.jpg

Η ινομυαλγία είναι σύνδρομο χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, που προσβάλλει κυρίως γυναίκες 20-50 ετών και χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο με δυσκαμψία. Ο πόνος εντοπίζεται σε όλο το σώμα, αλλά κυρίως στον αυχένα, στους ώμους, στη μέση και στα ισχία, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης αποτελεί σύνδρομο μη προκαλούμενο από συγκεκριμένο παράγοντα ή νόσο, που επιμένει για χρονικό διάστημα άνω του εξαμήνου και συνοδεύεται από εκδηλώσεις όπως διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης, μυϊκούς πόνους, αρθραλγίες, κακή ποιότητα ύπνου, κακουχία μετά από άσκηση, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, ευαίσθητους τραχηλικούς ή μασχαλιαίους αδένες. Υπάρχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη στην περίπτωση των συνδρόμων αυτών, όπως φαίνεται στο σχήμα.

Παθολογικές παθήσεις (fibromyalgia-ινομυαλγία, irritable bowel syndrome-σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) και ψυχιατρικά σύνδρομα (anxiety-άγχος, depression-κατάθλιψη) που συνδέονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (chronic fatigue syndrome).

Παρά το γεγονός ότι οι κοινοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί δεν έχουν πλήρως περιγραφεί, μελέτες έχουν αναδείξει ομοιότητες σε τρία σημαντικά για την πυροδότηση των νοσημάτων αυτών πεδία:

• Στο πεδίο της άμυνας του οργανισμού οι πάσχοντες μοιράζονται κοινές ανοσολογικές διαταραχές.

• Στο νευροενδοκρινολογικό πεδίο οι πάσχοντες εμφανίζουν συχνά δυσλειτουργία του άξονα υπόφυσης εγκεφάλου και διαταραχές στην έκκριση κορτιζόλης.

• Στο ψυχολογικό πεδίο, υπάρχει αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/