Πιο «σκληροί» οι ιοί με τους άνδρες

images_15122016_2_Nearly-indestructible-virus-to-be-used-to-treat-diseases.jpg

Ορισμένες μεταδοτικές ασθένειες έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι πιο επιβλαβείς για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, όπως διαπιστώνει μια νέα μελέτη, δικαιολογώντας τους εκπροσώπους του «ισχυρού» φύλου που γκρινιάζουν περισσότερο όταν είναι κρυωμένοι.

Ορισμένοι ιοί μπορούν να είναι… ευγενικοί με τις γυναίκες, παρουσιάζοντας πιο ήπια συμπτώματα, σε μια προσπάθεια να μεταδοθούν στα παιδιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τη γέννησης ή του θηλασμού, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Royal Holloway του πανεπιστήμιου του Λονδίνου.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες θα μπορούσαν να υποφέρουν περισσότερο από τη μόλυνση και εμφανίζουν περισσότερο σοβαρά συμπτώματα από την ασθένεια.

«Οι ιοί μπορεί να εξελίσσονται ώστε να είναι λιγότερο επικίνδυνοι για τις γυναίκες, προσπαθώντας να “διατηρήσουν” τον γυναικείο πληθυσμό», δήλωσε ο ερευνητής Francesco Ubeda. «Ο ιός θέλει να περάσει από τη μητέρα στο παιδί, είτε μέσω του θηλασμού ή απλά μέσω του τοκετού».

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να πεθάνουν αν έχουν μολυνθεί από μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της ανεμοβλογιάς και της φυματίωσης, η οποία είναι 1,5 φορές πιο θανατηφόρα για τους άνδρες.

Αν και η διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των δύο φύλων συχνά αποδίδεται στο ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών, η μελέτη υποστηρίζει ότι ίσως τελικά ευθύνονται για το γεγονός οι μεταλλάξεις των ιών.

Ο συν-συγγραφέας της έρευνας Vincent Jansen, δήλωσε ότι ένας ιός θα μπορούσε να είναι σε θέση να καταλάβει εάν ο ξενιστής του είναι άνδρας ή γυναίκα ανιχνεύοντας ορμονικές και άλλες διαφορές, αν και δεν ήταν ακόμη σαφές το πώς. Επομένως, ίσως θα μπορούσαμε να εξαπατήσουμε τους ιούς να «σκέφτονται ότι βρίσκονται σε γυναικείο σώμα αντί για ανδρικό και ως εκ τούτου να έχουν διαφορετική πορεία δράσης».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για τη μελέτη του ρόλου που παίζει το φύλο στη συμπεριφορά των ιών. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι ήταν θεωρητικά δυνατό οι ιοί να μπορούν να εξελίσσεται ώστε να είναι λιγότερο επικίνδυνοι για τις γυναίκες, δήλωσε ο Δρ Ubeda.

«Έχουμε αποδείξει ότι θεωρητικά είναι δυνατό, το οποίο ήταν δύσκολο, αλλά δεν έχουμε αποδείξει ακόμη ότι είναι αυτός ο μηχανισμός που κάνει τη διαφορά».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/