Η υψηλή τεστοστερόνη δεν είναι πάντα ένδειιξη καλής λειτουργίας

images_31122016_2_gym-train-fit3.jpg

Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου στο άντρα και συντελεί στην ομαλή πραγματοποίηση της στύσης. Ο πιο συνήθης λόγος που παραγγέλλεται η εξέταση  τεστοστερόνης στον άντρα είναι για να εκτιμηθεί η ομαλή ανδροποίηση και η φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία στον άνδρα.

Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την libido στον φυσιολογικό άνδρα. Παρά το γεγονός ότι εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης υπερβούν ένα κρίσιμο χαμηλό επίπεδο επηρεάζονται και οι άλλες συνιστώσες της στύσης, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης  δεν είναι τόσο σημαντικά για την απρόσκοπτη λειτουργία του στυτικού φαινομένου, που ανησυχεί κυρίως τον σύγχρονο άνδρα, όπως έχουν δείξει μελέτες σε ευνουχισμένους άνδρες. Έτσι ένας άντρας μπορεί να πάσχει από στυτική δυσλειτουργία και να έχει φυσιολογικά ή υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη στον άντρα παράγεται κυρίως σε όρχεις και επινεφρίδια υπό την επίδραση χημικών σημάτων που δίνονται από τον εγκέφαλο. Μία συνήθης δοξασία είναι ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι ένδειξη ανδρισμού. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι φυσιολογικοί άντρες έχουν ιδιοσυγκρασιακώς υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης (φυσιολογική πρώιμη ήβη, ιδιοπαθής υπερτρίχωση) τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, όταν επιμένουν, πρέπει πάντα να διερευνώνται σωστά ιατρικώς.

Παθολογικές καταστάσεις με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι:

Όγκοι με εκκριτική δραστηριότητα
Παρενέργειες φαρμάκων
Αδενώματα και υπερπλασία επινεφριδίων
Η υψηλή τεστοστερόνη συνδέεται με αυξημένη libido,  υπερτρίχωση,  αύξηση της μυικής μάζας, διαταραχές πίεσης και των λιπιδίων, διαταραχές συμπεριφοράς, υπερδιέγερση.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/