Χαμηλή τεστοστερόνη αίματος

images_31122016_2_sandy_mesa.jpg

Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου στο άντρα και συντελεί στην ομαλή πραγματοποίηση της στύσης. Ο πιο συνήθης λόγος που παραγγέλλεται η εξέταση  τεστοστερόνης στον άντρα είναι για να εκτιμηθεί η ομαλή ανδροποίηση και η φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία στον άνδρα.

Η φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία του άνδρα προϋποθέτει ακέραιη libido, ικανότητα στύσης και διατήρησης της στύσης, ικανότητα φυσιολογικής εκσπερμάτισης και ομαλής υποχώρησης της στύσης μετά την συνουσία. O όρος libido υπονοεί την σεξουαλική επιθυμία και έχει άμεση σχέση με την τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την libido στον φυσιολογικό άνδρα. Παρά το γεγονός ότι εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης υπερβούν ένα κρίσιμο χαμηλό επίπεδο επηρεάζονται και οι άλλες συνιστώσες της στύσης, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης  δεν είναι τόσο σημαντικά για την απρόσκοπτη λειτουργία του στυτικού φαινομένου, που ανησυχεί κυρίως τον σύγχρονο άνδρα, όπως έχουν δείξει μελέτες σε ευνουχισμένους άνδρες.

Η τεστοστερόνη στον άντρα παράγεται κυρίως σε όρχεις και επινεφρίδια υπό την επίδραση χημικών σημάτων που δίνονται από τον εγκέφαλο. Η έκκριση των εγκεφαλικών αυτών χημικών σημάτων ευρίσκεται σε εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία. Λόγω των πολλαπλών συνδέσεων του εγκεφάλου με όλα τα οργανικά συστήματα η ισορροπία αυτή μπορεί να διαρραγεί  από σοβαρά συστηματικά νοσήματα ή παράγοντες που διαταράσσουν σημαντικά την λειτουργία του οργανισμού. Έτσι για παράδειγμα το σοβαρό stress και η νεφρική ανεπάρκεια συνοδεύονται πολλές φορές από πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης χωρίς να υφίσταται πρόβλημα στον εγκέφαλο, στους όρχεις ή στα επινεφρίδια.  Ενίοτε ορισμένα φάρμακα και τοξικές ουσίες (π.χ. κατάχρηση αλκοόλ) είναι υπεύθυνα για την ρήξη της ισορροπίας. Η ανδρική κλιμακτήριος είναι η κατάσταση στην οποία λόγω ηλικίας μειώνεται η βιοσυνθετική λειτουργία των όρχεων με αποτέλεσμα την πτώση της τεστοστερόνης.

Τα πιο κοινά νοσήματα που προκαλούν πτώση της τεστοστερόνης στον άντρα είναι:

·         Εγκεφαλικά νοσήματα
·         Προβλήματα όρχεων
·         Παχυσαρκία
·         Σοβαρά συστηματικά νοσήματα

Η χαμηλή τεστοστερόνη στον άντρα ανεξαρτήτως αιτιολογίας μπορεί να προκαλέσει πτώση ενέργειας, μειωμένη libido, υπογονιμότητα, πονοκέφαλο, γυναικομαστία, υποστροφή των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου, αναιμία, σκελετικά προβλήματα.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/