Δημητριακό ζέα : απαντήσεις σε δημοσιογραφικά ερωτήματα

images_112017_dimitriaka-olikis-alesis.jpg

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν ετέθησαν από  δημοσιογράφους του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ.
 Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε σήμερα στο ένθετο ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στις 19-10-2013.

•             Τι ακριβώς είναι το αρχαίο δημητριακό ζέα/ζεία και ποια είναι η διατροφική του αξία;
H ζέα είναι αρχαίο δημητριακό βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων.  Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το Dinkel ή την Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι, μια και η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. Η ζέα υπερέχει των νεότερων ποικιλιών σε ορισμένα αντιοξειδωτικά και μέταλλα ( β καροτένιο, μαγνήσιο, βιταμίνη α). Επίσης έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη που προκαλεί δυσπεπτικά ενοχλήματα σε πολλά άτομα. Παρά ταύτα, λόγω της ευρείας αντικατάστασής της από το σταρένιο αλεύρι δεν υπάρχουν σήμερα πολλά άτομα που να την καταναλώνουν και δεν υπάρχουν μεγάλες μελέτες σε πληθυσμούς που να αποδεικνύουν την διατροφική της ανωτερότητα. Το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστή σε πολίτες κεντροευρωπαϊκών κρατών και ΗΠΑ όπου κλασσικά σχεδιάζονται οι περισσότερες μελέτες που απαιτούν υλικοτεχνική υποδομή και διάρκεια παρακολούθησης επιδεινώνει τα προβλήματα του σχεδιασμού καλών κλινικών μελετών.

•             Το dinkel που εισάγεται σήμερα από τη Γερμανία και πλασάρεται ως ζέα, έχει καμιά σχέση με το αρχαίο δημητριακό; Καμία σχέση

•             Έχουν βάση κατά τη γνώμη σας τα όσα λέγονται περί διατροφικού σκανδάλου επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος φέρεται να κατήργησε τη ζέα και να την αντικατέστησε με το σιτάρι; Εάν η αντικατάσταση γηγενών ποικιλιών ζέας από το σιτάρι υπαγορεύτηκε κεντροευρωπαϊκές εταιρείες εισαγωγής ή άλλα οικονομικά συμφέροντα, δεν μπορούμε σήμερα να το γνωρίζουμε.               

•             Κατά μια εκδοχή αυτό έγινε για λόγους ελέγχου του βιοτικού επιπέδου και της ικανότητας σκέψης των ανθρώπων. Σύμφωνα με την ίδια εκδοχή η ζέα περιέχει μικρότερη ποσότητα γλουτένης, έχει άμεση απορροφητικότητα, μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών και δεν λειτουργεί συγκολλητικά ως προς τις αρτηρίες τα κύτταρα και τις πρωτεΐνες των εγκεφαλικών κυττάρων. Ισχύει κάτι τέτοιο; Δεν υπάρχουν σήμερα πολλά άτομα που να καταναλώνουν ζέα ως βασικό στοιχείο στην διατροφική τους καθημερινότητα ώστε να καταστεί εφικτό  να σχεδιαστούν μεγάλες μελέτες σε πληθυσμούς που να αποδεικνύουν τα ανωτέρω. Η γλουτένη αυτή καθαυτή με βάση τις υπάρχουσες μελέτες δεν προκαλεί δυσμενή αποτελέσματα στον οργανισμό των ατόμων που δεν πάσχουν από τροφική δυσανεξία στην γλουτένη. Εάν η ζέα αποτελεί το αίτιο της ανάπτυξης του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού επίσης δεν μπορούμε σήμερα να το γνωρίζουμε.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/