Αυξημένη δίψα

images_112017_διψα.jpg

Η υπερβολική δίψα είναι το παθολογικό σύμπτωμα που χαρακτηρίζεται από  την ακατάσχετη ανάγκη πόσης νερού. Το σώμα χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά. Για παράδειγμα, το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, στην προστασία από την αφυδάτωση, στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Οι βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στο σώμα προϋποθέτουν την φυσιολογική επάρκεια νερού. Το αίσθημα της δίψας αποτελεί ένα από του φυσιολογικούς μηχανισμούς με τους οποίους το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει επαρκή αποθέματα νερού.

Παρά το γεγονός ότι  η αύξηση της συνήθους πρόσληψης μπορεί να έχει ως αιτία κοινές ιώσεις, έκθεση  σε υψηλές θερμοκρασίες, σωματική άσκηση ή κατανάλωση αλμυρών πικάντικων γευμάτων, η υπερβολική ή / και παρατεταμένη δίψα μπορεί να σηματοδοτήσει μια σειρά από σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η αφυδάτωση και η νεφρική ανεπάρκεια.
Ενίοτε φάρμακα όπως αντιχολινεργικά,  διουρητικά, φαινοθειαζίνες αποτελούν την ρίζα του συμπτώματος. Ψυχικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη δίψα, ως ψυχοσωματικό σύμπτωμα (ψυχογενής πολυδιψία).

Τα ευρήματα από την ορθή παθολογική ιατρική εξέταση έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση του ασθενούς, στον καθορισμό των εξετάσεων που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση και στην παροχή της σωστής θεραπείας.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/