Σχεδόν έτοιμο το φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα!

images_25112016_ManFlu.jpg

Είναι σπάνιο να περάσει ο χειμώνας, χωρίς τουλάχιστον ένα ενοχλητικό κρυολόγημα – κάποιοι μάλιστα φαίνεται να έχουν ένα μόνιμο κρυολόγημα, ενώ για κάποιους ένα κρυολόγημα μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Ωστόσο, τα κρυολογήματα θα μπορούσαν σύντομα να είναι μακρινή ανάμνηση, χάρη σε μια ομάδα επιστημόνων οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της ανακάλυψης ενός εμβολίου για το κοινό κρυολόγημα. Οι ερευνητές, με έδρα το Paddington στο Λονδίνο, έχουν δημιουργήσει ένα ρινικό σπρέι, το SynGEM, που θα μπορούσε να αποτρέψει τα κρυολογήματα.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε με εξαιρετική επιτυχία σε αρουραίους και ποντίκια και οι επιστήμονες έχουν πλέον ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους.

Δεδομένου ότι τα κρυολογήματα επηρεάζει τόσους πολλούς από εμάς, φαίνεται αξιοπερίεργο το γεγονός ότι μια θεραπεία δεν είχε ανακαλυφθεί ποτέ έως τώρα. Αλλά αυτό που κάνει τη δημιουργία ενός εμβόλιο τόσο δύσκολη είναι ότι στην πραγματικότητα το κοινό κρυολόγημα προκαλούν περίπου 200 διαφορετικοί ιοί.

Ωστόσο, το 80% των κρυολογημάτων προκαλούνται από μόλις τρεις ιούς: τον ρινοϊό, τον κορωνοϊό και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, γνωστό και ως RSV.

O Peter Openshaw, καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου, εξηγεί ότι «αυτό καθιστά πολύ δύσκολη τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα μπορούσε να λειτουργήσει εναντίον όλων των ιών ή μιας θεραπείας που θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική σε όλες τις περιπτώσεις».

Αλλά αφού πέρασε 30 χρόνια ερευνώντας τα κρυολογήματα και τη γρίπη, ο καθηγητής Openshaw πιστεύει πραγματικά πώς η ομάδα του είναι στα πρόθυρα της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου, το οποίο στοχεύει στον RSV.

Οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει τις δοκιμές του σπρέι σε 36 εθελοντές και περιμένουν να δουν αν το εμβόλιο λειτουργεί πραγματικά – αν οι εθελοντές παράγουν αντισώματα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που εξουδετερώνουν τον ιό), θα ξέρουν ότι SynGEM λειτουργεί.

Αν το σπρέι είναι επιτυχημένο, θα μπορούσε να σώσει αμέτρητες ζωές: «Τα κρυολογήματα μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν», δήλωσε ο καθηγητής Openshaw, προσθέτοντας ότι αυτό που είναι μόνο μια μικρή ενόχληση για κάποιους μπορεί να αποβεί μοιραίο για ασθενέστερα, πιο ευάλωτα άτομα. Τα μωρά και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα, με το κρυολόγημα να είναι η πιο κοινή αιτία νοσηλείας για τα βρέφη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/