Ενδείξεις για μείωση των ποσοστών άνοιας

images_25112016_anoia-xartia-600x400.jpg

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η «κρίση» άνοιας ίσως δεν είναι τόσο άσχημη όσο φοβόμασταν αρχικά, υποστηρίζουν τώρα οι ερευνητές.

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι το ποσοστό των ηλικιωμένων ανθρώπων που εκδηλώνουν άνοια πέφτει στις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας παρόμοια συμπεράσματα με μελέτες που έγιναν στην Ευρώπη. Τα δεδομένα από 21.057 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το ποσοστό ανθρώπων με άνοια μειώθηκε από 11,6% το 2000 σε 8,8% το 2012. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Σύμφωνα με μια θεωρία, το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο.

Παρόμοιες μελέτες στην Ευρώπη, που δημοσιεύθηκαν πέρυσι στην επιθεώρηση Lancet Neurology, υποστήριξαν ότι τα ποσοστά άνοιας είχαν μειωθεί στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ισπανία στους άνδρες, ενώ είχαν σταθεροποιηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο καθηγητής Kenneth Langa από το Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της πιο πρόσφατης μελέτης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα μας συνάδουν με ένα αυξανόμενο αριθμό στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η μείωση της άνοιας είναι ένα πραγματικό φαινόμενο και ότι η αναμενόμενη μελλοντική αύξησή της μπορεί να μην είναι τόσο εκτεταμένη όσο νομίζαμε έως σήμερα».

Η αργή παρακμή της εγκεφαλικής λειτουργίας είναι μη αναστρέψιμη καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα ή θεραπείες για να την εμποδίσουν, έτσι η εύρεση τρόπων για την πρόληψή της είναι εξαιρετικά σημαντική.

Θεωρείται εδώ και καιρό ότι η εκπαίδευση παίζει κάποιο ρόλο και η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ το ποσοστό άνοιας έπεσε, ο μέσος χρόνος που οι ενήλικες είχαν περάσει στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο αυξήθηκε από 11,8 έτη το 2000 σε 12,7 χρόνια το 2012. Είναι πιθανό η πνευματική πρόκληση της εκπαίδευσης να βοηθά στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου από τον θάνατα αργότερα στη ζωή τους ή ότι μόλις οι νευρώνες αρχίζουν να πεθαίνουν, η εκπαίδευση βοηθά τον υπόλοιπο εγκεφάλου να ανασυνταχθεί και να αντισταθμίσει τα συμπτώματα που εμφανίζει η άνοια.

Η καλή φυσική κατάσταση επίσης πιστεύεται ότι βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα επίπεδα του διαβήτη, της παχυσαρκίας και της αρτηριακής πίεσης του πληθυσμού αυξήθηκαν μεταξύ του 2000 και του 2012, όμως είναι πιθανό η καλύτερη φαρμακευτική αγωγή να μείωσε τις αρνητικές επιπτώσεις.

Η καθηγήτρια Carol Brayne από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας που έγινε για την Ευρώπη, είπε ότι η νέα μελέτη πρόσθεσε «περαιτέρω ισχυρές αποδείξεις» ότι τα ποσοστά αυτά μειώνονται σε ορισμένες χώρες. Είπε επίσης ότι εκπαίδευση φαίνεται να είναι σημαντικός παράγοντας και ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης φαίνεται να «αναβάλουν» την άνοια.

«Τα ευρήματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά και απόδειξη της σημασίας της πρόσβασης στην εκπαίδευση. Αλλά είναι πιθανόν να σχετίζονται με ένα συνδυασμό μείωσης παραγόντων κινδύνου – καλύτερη υγεία ήδη από τη σύλληψη, εμβολιασμοί, πρόσβαση στην εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, μείωση του καπνίσματος, όλα παίζουν τον ρόλο τους».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/