Μελομακάρονα γεμιστά

images_23112016_2_melomakarona-gemista-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Ελαιόλαδο 2 1/2 ποτήρια του νερού    
    Φαρίνα 750 γρ.    
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 750 γρ.    
    Χυμός πορτοκαλιού 1 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Νερό χλιαρό 1 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Ζάχαρη 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Σόδα μαγειρικής 1 κουταλιά της σούπας    
    Κονιάκ 3/4 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Αλάτι 1 πρέζα    
    Κανέλα-γαρύφαλλο σε σκόνη 1 κουταλάκι του γλυκού μαζί    

Για την γέμιση

    Αμυγδαλόψιχα ή καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη 400 γρ.    
    Ζάχαρη 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Νερό 1 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Ροδόνερο 3 κουταλιές της σούπας    
    Κανέλα 1/2 κουταλάκι του γλυκού    

Για το σιρόπι

    Νερό 2 φλυτζάνια του τσαγιού    
    Ζάχαρη 1 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Μέλι 1 φλυτζάνι του τσαγιού    

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, το νερό, τον χυμό του πορτοκαλιού, την σόδα που την έχουμε λιώσει, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλλο και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε τα 2 αλεύρια και τα προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα μαζί με το αλάτι και τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Η ζύμη πρέπει να είναι κανονική. Φτιάχνουμε την γέμιση βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό για 5 λεπτά περίπου , προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα ή την καρυδόψιχα, να βραχεί, το ροδόνερο και την κανέλα. Παίρνουμε ζύμη με το χέρι μας και την ανοίγουμε στην χούφτα μας, με ένα κουταλάκι βάζουμε γέμιση, κλείνουμε την ζύμη και του δίνουμε το σχήμα του μελομακάρονου στενόμακρο. Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί που του έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 180 βαθμούς (στον αέρα) ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη και το μέλι  για 5 λεπτά. Με μια τρυπητή ρηχή κουτάλα, βουτάμε τα μελομακάρονα που είναι κρύα μέσα στο ζεστό σιρόπι. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκοπανισμένη αμυγδαλόψιχα ή καρυδόψιχα. Διατηρούνται κλεισμένα σε γυάλινο δοχείο για πολλές μέρες. Δεν θέλουν ψυγείο. (βγαίνουν περίπου 40-50 τεμάχια , αν θέλουμε λιγότερα κάνουμε την μισή δόση).


Πηγή : http://www.chefoulis.gr/